Arkeologiskt fynd visar att man för 2000 år sedan hade knähundar som husdjur

KATEGORIER: Vetenskap / Historia och arkeologi

Rester av en gravid knähundhona med exotiskt ursprung i södra Spanien visar att djuren kan ha liknat dagens Pekines.

Arkeologiskt fynd visar att man för 2000 år sedan hade knähundar som husdjur

Bild: Partiell kranium tillhörande homo erectus.

2020-03-19 En arkeologisk utgrävning i södra Spanien ledde till upptäckten av 2000 år gamla rester av en knähund, med ett ursprung tusentals kilometer österut, som tyder på förekomsten av långdistanshandel med knähundar över den romerska världen.

De första domesticerade hundarna liknade vargar och användes i jakt. Vid tiden för det romerska rikets uppkomst hade selektiv uppfödning i Europa och Asien börjat producerar hundar i alla former och storlekar – inklusive små hundar som kunde likna de moderna Pomeranian hundarna.

Knähundskelettet som den spanska forskaren Rafael Martinez Sanchez vid Granadas universitet i Spanien upptäckte i samband med utgrävningen hade varit begravd på en romersk kyrkogård i södra Spanien. Hunden var cirka 22,5 cm lång vid axlarna och hade en liten skalle med stora ögon. Denna hund såg nog snarare ut som en moden Pekines.

Fosterben i det lilla skelettet indikerar att det rörde sig om en 2-4 år gammal gravid hona.

pekines

Kol- och syreisotoper som är låsta i hundens ben kan förse forskare med information om djurets ursprung. Forskarna kunde konstatera att hunden kom från ett annat land, kanske Italien eller östra Medelhavet.

Två andra större hundar begravda på samma kyrkogård saknade dessa kemiska kännetecken och verkade ha ett lokalt ursprung.

Den lilla hundens exotiska ursprung kan indikera förekomsten av handel med små hundar i den romerska världen, enligt forskarna.

Man vet redan att romarna transporterade levande vila djur inklusive elefanter, strutsar och makaker över hela imperiet.

Knähunden verkar ha mött ett grymt slut. Hon dödades genom att halsen våldsamt vreds och bröts. Forskarna spekulerar att detta skedde som en uppoffring i samband med ägarens död.


Källor

New Scientist, We may have started keeping lapdogs as pets 2000 years ago, 2020-03-19

Journal referens

Archaeological and Anthropological SciencesDOI: 10.1007/s12520-020-01033-1