Tidiga britter hade mörk hud, enligt nya studier av Cheddarmannen

KATEGORIER: Vetenskap / Historia & arkeologi

Tidiga britter hade mörk hud, enligt nya studier av Cheddarmannen

2018-02-08 - En del av de första moderna bosättarna i Storbritannien för 10 000 år sedan hade mörk hud och lockigt hår, enligt ny analys av ett historiskt skelett.

Cheddarman-fossilen upptäcktes år 1903 i en grotta i byn Cheddar i Somerset, sydvästra England. Den så kallade ”Cheddarmannen” är det äldsta kompletta skelettet som upptäcktes i Storbritannien, och anses vara en del av den senaste vågen av invandrare som skulle bosätta sig i Storbritannien efter istiden.

Dagens vita britter kan därför räkna med att de är dessa första bosättarnas avkomlingar. Ursprungligen antog man däremot att ”Cheddarmannen” hade ljust hår och ljus hud.

Efter DNA-analyser och ansiktsrekonstruktion av ett forskarteam från Naturhistoriska museet och Londons universitet, antas det att Cheddarmannen hade blåa ögon, ”mörkbrun till svart hud” och ”mörkt lockigt hår”.


Denna banbrytande forsknings slutsats är att den bleka vita huden som är karekteristisk för moderna européer kom senare än man tidigare har trott.

”Cheddarmannens genetiska profil placerar honom i en mera omfattande befolkningsgrupp än England” säger Yoan Diekmann till CNN.

Han tillhörde västerländska jägare och samlade från Spanien, Luxemburg och Tyskland. Det finns även DNA-spår till Mellanöstern och idag kan 10% av arvsmassan förknippas med denna befolkning.

Även om Cheddarmannen levde under mitten av stenåldern, för utvecklingen av jordbruket, förklarade Diekmann att dessa människor ägde hundar, bodde i små samhällen och var ganska sofistikerade.Foskarsteamet som analyserade Cheddarmannen kunde extrahera ett fullständigt genom från skallfragment.

Chris Stringer, en forskare vid Naturhistoriska museet hävdade i ett uttalande att han först studerade Cheddarmannen för 40 år sedan och då visste han inte att man så småningom skulle kunna extrahera hela genomet.  

Källa: Early Britons had dark skin, 'Cheddar Man' research indicates, 2018-02-07, CNN