Neandertalarna tillbringade överraskande mycket tid i vatten

KATEGORIER: Vetenskap / Historia och arkeologi

Neandertalare var mycket smartare och mer flexibla än många forskare brukade tro. Nytt bevis visar att de har samma bentillväxt som moderna surfare.

Neandertalarna tillbringade överraskande mycket tid i vatten

2019-08-15 Bentillväxt i neandertalarnas öron visar att sökande efter föda i vatten ingick i neandertalarnas livsstil. Neandertalarna anpassade dig till flera olika landskap, inklusive sådana som låg i närheten av floder, sjöar och hav.

Resultaten kommer från undersökning av öronen som kommer från 77 forntida människor som bodde i västra Eurasien från mitten till den sena Pleistocena perioden.

De täta beniga tillväxten i öronkanalerna som forskarna fann finns ofta hos moderna surfare och hos andra människor som tillbringar mycket tid i kalla, våta och blåsiga förhållanden.

Forskarna var förvånade över att upptäcka att cirka hälften av den 23 neandertalarna de studerade hade tecken på dessa tillväxt. Detta innebär att neandertalarna också letade efter mat och andra resurser i vatten, något som inte var uppenbart från andra arkeologiska bevis.

Neandertalarna levde under en period mellan 180 000 till 40 000 år sedan. Det är möjligt att de utvecklade tillväxten på grund av genetiska anlag men en annan förklaring är så klart att de bodde i våta landskap i närhet till vatten. Andra grupper av människor som forskarna studerade hade inte samma höga antal medlemmar med samma bentillväxt.

Från moderna surfare vet man idag att tillväxten normalt orsakar litet eller inget obehag, men de kan resultera i delvis dövhet.


Källor

New Scientist. Neanderthals spent a surprising amount of time underwater; 2019-08-14

Tidskriftreferens

PLoS OneDOI: 10.1371/journal.pone.0220464

Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.