Giftig smog över Madrid försvinner under corona-nedstängning

KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö

Bilder från den spanska huvudstaden från går visar att efter tre veckors nedstängning luftföroreningarna har minskat.

Immunförsvaret otillräckligt när klimatet förändras

2020-04-06 Bilder från den spanska huvudstaden från går visar att efter tre veckors nedstängning luftföroreningarna har minskat.

Madrid har begränsat vägtransporter - den största källan till kväveoxider - och bromsat produktionen på gasutsläppande fabriker sedan 14 mars, då regeringen godkände en första 15-dagars nedstängningsperiod, nu förlängd till 12 april.

Städer inklusive Bryssel, Paris, Madrid, Milan och Frankfurt visade en minskning i genomsnittliga halter av skadlig kvävedioxid 5-25 mars, jämfört med samma period förra året, enligt satellitbilder som togs av Sentinel-5. Alla städer har stängt ner för att hantera coronavirus-pandemin.Bilderna kommer från European Space Agency (ESA) och de analyserades av European Public Health Alliance (EPHA).

De visar den förändrade tätheten av kvävedioxid, vilket kan orsaka luftvägsproblem och cancer.

Den spanska premiärministern Pedro Sanchez vill förlänga låsningen av samhället ytterligare 15 dagar fram till den 25 april. Antalet döda per dygn har börjat minska i Spanien som är ett av världens mest drabbade länder.

Antalet döda i covid-19 var 12418 i lördags, högst i världen efter Italien.

Källa: Tidningen Metro UKPsykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.