Varmare Arktis & stallad jetström bakom värmebölja över norra halvklotet

KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö

Värmeböljan över en stor del av norra halvklotet kan fortsätta i veckor, möjligen i månader. En viktig anledning kan vara en snabb uppvärmning av Arktis jämfört med resten av planeten

Varmare Arktis & stallad jetström bakom värmebölja över norra halvklotet

2018-07-25 Värmeböljan under en stor del av norra halvklotet kan fortsätta i veckor och möjligen i månader. En viktig anledning kan vara en snabb uppvärmning av Arktis jämfört med resten av planeten.

Värmeböljan har dödat många människor i Japan och Korea, utlöst bränder i Kalifornien och Sverige, samt skapat torka i Storbritannien och i norra Europa. Temperaturerna i skandinaviska sektorer runt Polcirkeln har höjts till över 30 ° C.
De dödligaste bränderna ägde rum i Grekland på mer än ett decennium och krävt minst 74 liv.

”Det kan fortsätta vara så i veckor, eventuellt i månader” hävdade en talesman för brittiska metereologiska kontoret till New Scientist.

Den tyska väderförvaltningen, DWD, varnade under denna vecka om att torkasituationen kommer att fortsätta liksom de höga temperaturerna åtminstone under de närmaste två veckor i Nordeuropa, södra Skandinavien, Irland och de baltiska staterna.Förra veckan översteg temperaturen i den nordiska polcirkelregionen 30 ° C. Norge registrerade rekordhög temperatur på 33,5 ° C i Bardufoss, en stad strax söder om Tromsø. Över 50 skogsbränder har härjat över Sverige i mitten av juli.

Värmeböljor i Japan och Sydkorea har krävt minst 40 respektive 10 liv. Höga temperaturer och torra förhållanden utlöser bränder i Kalifornien.

I den algeriska delen av Sahara-öknen registrerades den 5 juni en temperatur på 51 ° C, rekord för Afrika. Kanada har redan haft 18 dagar med över 30 ° C jämfört med nio hela förra sommaren.En orsak till de höga temperaturerna är att jetströmmen, en snabbflödande luft-flod som snurrar kontinuerligt runt norra halvklotet vid höjder på cirka 6 km – har stallat över Europa sedan maj och kan fortsätta att göra det. I processen fångas vindlösa, molnfria, extremt heta högtrycksområden.

Enligt Jennifer Francis från New Jersey Rutgers Universitet, finns det bevis för att en allt varmare Arktis är en nyckelorsak till stallad jetström. Denna ström drivs oftast av kollisionen mellan den kalla strömmen från norr och den varma strömmen från söder. I och med skillnaden i temperaturer minskar på grund av en varmare Arktis, finns det inte tillräckligt med kraft för att jetströmmen skall flytta på sig.

Källa: New Scientist

 

Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.