Framtida somrar kommer att slå temperaturrekord varje år

KATEGORIER: Vetenskap / Natur och miljö

I slutet av 2000-talet kommer temperaturer att vara extremare än någonting man någonsin har varit med om.

I slutet av 2000-talet kommer temperaturer att vara extremare än någonting man någonsin har varit med om.

2019-06-26 . En ny studie förutsäger att delar av världen kommer att slå temperaturrekorden varje år under det kommande århundradet på grund av klimatförändringar, som kommer att "driva ekosystem och samhällen bortom deras förmåga att klara sig."

Forskarna som författade studien, publicerad i tidningen Nature - Climate Change, använde sig utav 22 klimatmodeller för att klura ut exakt hur varmt dessa sommartemperaturer kommer att bli. De kom fram till att i slutet av 2000-talet kommer temperaturer att vara extremare än någonting man någonsin har varit med om.

58 % av världen kommer att drabbas av temperaturrekord varje år. Utvecklingsländer liksom små öar kommer att drabbas mest.

67 % av de minst utvecklade länderna och 68 % av de små öarna i utvecklingsländerna kommer att se de mest extrema temperaturerna.

Temperaturökningen är direkt knuten till växande globala växthusgasutsläpp, säger studieförfattarna.

Tidigare studier har kunnat visa att jordens temperatur ständigt har stigit och kommer att fortsätta att göra så.

Sedan 1901 har jordens yttemperatur ökat med 0,7-0,9 grader Celsius per århundrade enligt National Oceanic and Atmospheric Administration. 

Yttemperaturen har sedan 1975 fördubblats med de 10 varmaste åren efter 1998.Värmeböljor är dödliga. Bland annat kan man räkna med värmeslag (kroppens egen förmåga att styra sin temperatur slutar fungera), andningssjukdomar, hjärtattacker, astmaattacker, njurproblem när temperaturen ökar.

Högre temperaturer kan också göra luftföroreningar värre, skapa vattenbrist och förstöra grödornas förmåga att växa och utvecklas något som leder till undernäring och svält.

I 2014 hävdade Världshälsoorganisationen att en ökning med 250 000 dödsfall per år mellan 2030 och 2050 på grund av klimatförändringar. Många nya studier menar att situationen blir ännu värre än så.

Länderna måste begränsa den globala temperaturhöjningen enligt Parisavtalet för att undvika katastrofala följder.


Källor

Setting and smashing extreme temperature records over the coming century, Nature Climate Change

Future summers will 'smash' temperature records every year, CNNPsykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.