Teknik, AI & robotik

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Tesla bygger en AI humanoid robot som heter Optimus, säger Elon Musk

Tesla bygger en AI humanoid robot som heter Optimus, säger Elon Musk

2021-08-23 Vi vet redan att företaget Tesla producerar elektriska självkörande bildar.

Nu säger Elon Musk att Tesla tar steget mot produktion av humanoida robotar, vars uppgift blir att göra jobben som människorna avskyr att göra, det vill säga sådana jobb som är farliga, repetitiva och tråkiga.

De kallar roboten för Optimus. Den kommer att vara 173 cm lång och väga 57kg. Roboten kommer att bära en last på 20 kg.

Nästa år kommer en fungerande prototyp att vara klar hävdar Elon Musk. Tesla kommer att kunna använda redan existerande teknik i självkörande bilar. Det man egentligen gör är att man helt enkelt ändrar form från bilar till robotar.

Teslapersonalen har redan tänkt på att robotar kan vara skrämmande. I en tidigare presentation har Musk föreslagit att största hotet mot mänskligheten är en robot som kan göra allt en människa kan göra.

Optimus

 Gånghastigheten för en robot blir begränsad till 8 km per timme så att människor kan springa iväg om nödvändigt. Roboten är inte heller så stark och man kan nog övermanna den.

På grund av all automatisering kommer fysiskt arbete att försvinna alltmer i framtiden något som kommer att göra livet surt för många människor. Musk tror att en lösning blir en universell grundinkomst för alla medborgare.

Läs mer: Tesla is building an AI humanoid robot called Optimus, says Elon Musk, New Scientist

Källor: