Nanoteknik kommer att göra människan odödlig inom 20 år

Vetenskap / Teknik

Teknik som gör människan odödlig om 20 år

April 2012

Forskaren Ray Kurzweil hävdar att människor kan bli odödliga inom så lite som 20 år med hjälp av nanoteknik och en ökad förståelse för hur kroppen fungerar.

Den 61-årige amerikanen, som har förutspått uppkomsten av ny teknik förut, säger att vår förståelse av gener och datorteknik ökar i mycket snabb takt. Om 20 år kommer läkare med hjälp av nanoteknik att kunna ersätta många livsviktiga organ i kroppen. Det har redan utveklats neuro-implantat och artificiella bukspottkörtlar.

I "The Sun" skrev Kurzweil: "Jag och många andra forksare tror nu att vi om ungefär 20 år kommer att ha möjligheten att omprogrammera våra kroppar" från stenålderns programvara så att vi först kan stoppa, och sedan vända på åldrandet. Nanoteknikern kommer då att göra det möjligt för oss att leva för evigt. "I slutändan kommer nanobots att ersätta blodkroppar och utföra sitt arbete tusen gånger effektivare".

Nanotekniken kommer att utöka vår mentala kapacitet i en sådan omfattning att vi kommer att kunna skriva en bok inom några minuter. Om vi vill gå in i virtuell verklighet läge kommer nanobots att stänga av hjärnans signaler och ta oss vart vi än vill gå någonstans. Virtuell sex kommer att bli vanligt. Och i våra vardagliga liv kommer hologram att dyka upp i våra hjärnor för att förklara för oss vad det är som sker.

"Vi kan alltså se fram emot en värld i vilken människorna har blivit cyborgs, med konstgjorda lemmar och konstgjorda organ" hävdar Kurzweil.