Jupiter och Saturnus konjunktur bildar stor "julstjärna" 2020-12-21

KATEGORIER: Vetenskap / Universum

Jupiter och Saturnus konjunktur bildar stor "julstjärna" 2020-12-21

Bild: Saturnus och Jupiter alltnärmare varandra. Den stora konjunkturen kommer att vara synlig världen över. Bildkälla.

2020-12-08 Jupiter och Saturnus håller på att komma allt närmare varandra och kommer att bilda en så kallad ”dubbel planet”, en konjunktur, på natthimlen.

Denna konjunktur äger rum vart 20 år men planeterna har inte kommit så nära varandra sedan 1226.

Den 21 december 2020 kommer planeterna att befinna sig bara en enda grad ifrån varandra och kommer att bilda en så kallad stor ”julstjärna”.

Även om planeterna verkar överlappa varandra från vårt perspektiv på jorden är de i verkligheten hundratals miljoner mil från varandra, enligt NASA.

Den sista konjunkturen mellan Jupiter och Saturnus ägde rum år 2020 men i och med planeterna låg så nära solen var det svårt eller rentav omöjligt att observera denna händelse.Den här gången blir det lättare att se planeterna. Den stora konjunkturen, som den kallas, då den äger rum mellan gigantiska planeter, kommer att lysa strax efter solnedgången, lågt på sydvästra himlen, sett från norra halvklotet, säger NASA . 

Du som gillar att titta på stjärnor kan kolla på himlen under så gott som hela december för att se de två planeterna under de kommande tre veckorna närma sig varandra alltmer.

Jupiter och Saturnus konjunktur bildar stor "julstjärna" 2020-12-21

Saturnus och Jupiter verkar kommer allt närmare varandra för att bilda den stora konjunkturen 2020 den 21 december (avstånd ges i grader och bågminuter). Upphovsman: Pete Lawrence. Skyatnightmagazine.com

”Jupiter verkar för närvarande ljusare än någon stjärna på himlen. Saturnus är något mörkare, men fortfarande lika ljus som de ljusaste stjärnorna, med en igenkännlig gyllene glöd. ” säger CBS News.

Till skillnad från stjärnor som blinkar, kommer båda planeterna att ha konstant ljusstyrka. 

Händelsen kan observeras var som helst på jorden, förutsatt att himlen är molnfri. 

Planeterna kommer att verka extremt nära i ungefär en månad Evenemanget stämmer överens med december-solståndet och markerar årets kortaste dag på norra halvklotet. 

Fram till 2080 kommer vi inte att kunna bevittna en liknande stor konjunktur. Efter konjunkturen 2080 kommer inte planeterna att komma lika nära varandra igen förrän någon gång efter år 2400.