Den första bilden på ett svart hål: Allt du behöver veta

KATEGORIER: Vetenskap / Universum

Alla andra tidigare bilder har varit simuleringar.

Den första bilden på ett svart hål: Allt du behöver veta

2019-04-11 Event Horizon teleskopet (EHT), som använder ett nätverk av teleskop runt om i världen för att omvandla jorden till ett enormt radioteleskop, har tagit den första direkta bilden av ett svart hål.

Den här bilden visar det stora svarta hålet i mitten av en annan galax med namnet M87, vilket befinner sig 55 miljoner ljusår bort. 

Detta är den första riktiga bilden av ett svart hål någonsin. Tidigare bilder har varit simuleringar.

– Ni har sett många animationer men den här är faktiskt verklig. Det man ser är en ring av eld. Den har en diameter av 100 miljarder kilometer. Den är 6,5 miljarder gånger större än solen, säger Heino Falcke från Event Horizon-teleskopet.

Ljuset man ser på bilden kommer inte alls från det svarta hålet i och med det inte avger något ljus. I stället ser vi det svarta hålets silhuett mot en bakgrund av glödande materia som ständigt sugs in på grund av den kraftfulla gravitationen.Den första bilden på ett svart hål: Allt du behöver veta

Bild: Galaxen M87 med det svarta hålet från ett bredare perspektiv.

För två år sedan, år 2017, observerade de åtta teleskopen två supermassiva svarta hål: en som ligger mitt i vår egen galax och som kallas Skytten A * och det mycket större svarta hålet i mitten av galaxen M87.

– Det känns som att titta på helvetets portar, slutet på rymden och tiden, sade EHT-forskaren Heino Falcke på en presskonferens igår i Bryssel. 

M87 är lättare att observera även om man pratar om ett mycket större avstånd jämfört med Skytten A *. Anledningen är att detta svarta hål är mycket större och att det har mindre material som virvlar runt.– Vi har omvandlat hela jorden till en radioantenn. Det blir inte bättre än så såvida vi inte lägger något utrustning på månen, säger Priyamvada Natarajan vid Yale University. Vi är inom gränserna för vår utrustning och vad vi kan göra.

Bilden må vara suddig. Icke desto mindre är den bevis på en stor teknisk prestation.

Den höga ljusstyrkan i ringens nedre del jämfört med dess övre del indikerar att det pågår en cirkulär rörelse.

Det svarta hålet ser ut såsom man väntat sig att det skall se ut så det blev inte riktigt någon överraskning i den meningen.


Källor:

First ever real image of a black hole revealed, New Scientist

Working together as a 'virtual telescope,' observatories around the world produce first direct images of a black hole, MIT News

Läs mer:

Här är den första bilden på ett svart hål – professor i astrofysik: Det är unikt, och ett genombrott, Svenska Yle