Forskare bygger enheter som kan hacka dina drömmar

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Tanken är allt från att styra och dominera det omedvetna till en önskan av att komma i direktkontakt med det genom klardrömmar (lucid dreaming).  

Forskare bygger enheter som kan hacka dina drömmar

2020-04-16 En hjärninspirerad dator med tiotusentals virtuella neuroner kan nu simulera den del av hjärnan som styr över känsel (sensoriskt cortex) i realtid. 

Från att styra och dominera det omedvetna till en önskan av att komma i direktkontakt med det.
Forskare vis MIT Dream Lab håller på att utveckla en bärbar enhet med öppen källkod som kan identifiera och interagera med drömmar på flera olika sätt. Man vill även ge användarna mer kontroll över drömmarnas innehåll.

Teamets radikala målsättning är att visa att drömmar kan hackas, förstärkas och ändras till användarnas fördel.

En tredjedel av livet går åt att sova. I sömnen kan minnet, kreativiteten, intelligensen och humöret förbättras, hävdar forskare.

Dream Lab-forskare har utvecklat för ändamålet en enhet som liknar and handske vid namn Dormio. Dormio är utrustrad med en mängd sensorer som kan utforska användarens sömnstadie.

När bäraren glider i ett tillstånd på gränsen mellan sömn och vakenhet, medvetet och omedvetet, så kallad hypnagogi, spelar enheten en förinspelad ljudkod, de flesta gånger bestående av ett enda ord.

I ett experiment med 50 deltagare kunde enheten sätta in en tiger i människornas drömmar genom att låta handsken helt enkelt säga ”tiger”.

 

Forskarna vill också demokratisera själva vetenskapen och de publicerade steg-för-steg-instruktioner online så att flera utvecklare kan dra nytta av tekniken och bygga upp egna Dormios.

En annan liknande enhet från Dream Lab forskare förlitar sig på luktupplevelser. En förinställd doft släpps när användaren nått N3-sömnstadiet, en regenererande stadie när kroppen läker sig själv och när minnet konsolideras. Man vill förbättra denna konsolidering med hjälp av olika dofter.

Forskarna hoppas även kunna hjälpa användare att få full kontroll över sina drömmar. Man har även pratat om så kallad lucid dreaming (eller klardrömmar) som handlar om att komma till medvetande när man drömmer, det vill säga när man inser att man drömmer medan man drömmer.

”Det är spännande med klardrömmar. Du kan prova att flyga, sjunga, ha sex – det är bättre än virtuell verklighet.” skrev Tore Nielsen, professor i psykiatri vid Montreals universitet i ett blogginlägg från MIT.

Ännu vet forskarna inte tillräcklig mycket om lucid dreaming. Få människor kan komma i detta tillstånd regelbundet och fenomenet är svår att studera. Man vet inte mycket om hjärntillståndet under lucid dreaming.

Vissa forskare är övertygade om att vi kan vinna mycket på att lära oss av vårt undermedvetna och man bör satsa att få tillgång till det.

Vi kan vara i dialog med det snarare än att dominera det och försöka styra det i önskade inriktningar genom att beordra det med förinspelade ord och dofter, hävdar bland annat Rubin Naimna, sömn- och drömexpert vid Arizonas universitet.

Källor:

An MIT Lab Is Building Devices to Hack Your Dreams, Onezero, 2020-04-13

MIT Scientists Are Building Devices to Hack Your Dreams, Futurism, 2020-04-13