Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa / Covid-19

Vitaminet som kan försvara kroppen mot svår covid/omikron

Stark positiv korrelation mellan vitaminbrist och svår sjukdom efter infektion med covid och omikron.

 

2022-02-10 Israeliska forskare har i en ny studie hittat ett samband mellan d-vitaminbrist och svår covid.

Studien som publicerades nyligen i forskningstidskriften PLOS One, var den första som undersökte vitamin D-nivåer hos människor innan de insjuknade i covid-19.

Omikron-varianten kan vara resultatet av en kollision mellan COVID och HIVStudien visade att hälften av alla människor som hade brist på D-vitamin innan de fick covid-19 utvecklade svår sjukdom jämfört med endast 10 % av de som hade normala D-vitaminnivåer i blodet.

D-vitamin i avgörande för benhälsan. Forskarna tror att när det gäller covid-19 liksom omikron hjälper vitamin D kroppen att stärka immunförsvaret för att hantera virus som angriper andningssystemet.

253 personer ingick i studien som befann sig på sjukhuset Galilee Medical Center i Nahariya, Israel, mellan 7 april 2020 och 4 februari 2021 - innan den mycket smittsamma Omicron- varianten dök upp.Det mesta av D-vitamin kommer från direkt solljus på huden. Det finns också i livsmedel som fet fisk, svamp och äggulor och man kan även ta vitaminet som kosttillskott.

Även om D-vitamin kan hjälpa bör man inte undvika vacciner, menar forskarna.
vetenskap-vitaminbrist-och-covid-omicron.html

Vitamin D-nivåer på mer än 20 nanogram per milliliter anses vara tillräckligt för de flesta människor.

Annan forskning har visat att D-vitamin minskade risken för andra luftvägsinfektioner, jämfört med placebo.

Värt att nämna är också att studierna rörande D-vitamin och svår covid ännu är oklara eftersom flera studier som har gjorts har varit inkonsekventa. Vissa studier har visat ett samband medan andra studier inte har gjort det.

I vissa fall kan andra tillstånd ligga bakom bristen på D-vitamin något som gör att det kanske inte är D-vitaminet i sig som är den avgörande faktorn.


Journalreferens: Pre-infection 25-hydroxyvitamin D3 levels and association with severity of COVID-19 illness

Läs mer: Insider, Vitamin D could be a piece of COVID-19's 'complex puzzle,' Israeli scientists say, after a new study finds a link between deficiency and severe illness