Fyra typer av narcissism

Livsstil / Psykologi och samhälle / Narcissism

Inte all narcissism är lika uppenbar.

Fyra typer av narcissism: klassisk grandios, malign, dold och kommunal

2021-05-16: Fler män än kvinnor är narcissister eftersom manlighet och narcissistiska drag oftast överlappar varandra. Detsamma kan man inte säga om kvinnlighet i socialiseringsprocessen.

Beroende på kultur och yrkesområde kommer dessutom andelen narcissister att variera kraftigt. I underhållningsindustri och bland försäljare, finns det nog fler narcissister.

Även om narcissisten till skillnad från psykopaten inte helt saknar empati, kommer narcissisten att må dåligt över vissa handlingar, men de kan också projicera och det blir offrets fel.

Psykologen Ramani Durvasula har kunnat identifiera i den psykologiska forskningen och litteraturen fyra primära typer av narcissism.1. Den klassiska grandiosa typen av narcissism.

Mycket egoistisk, arrogant, uppmärksamhetssökande, valideringssökande. ”Titta på mig. Jag är så bra. Har jag inte ett vackert hus?” De stannar inte upp för att lyssna på någon annan, i och med de utgör ständigt medelpunkten.

2. Den maligna narcissisten

Är mycket mer problematisk, eftersom de är allt den grandiosa typen av narcissisms är plus att de är rätt så elaka eller till och med onda. De saknar empati, de är grandiosa, pompösa, men de gör också dåliga saker. Man kan nästa tro att de är något psykopatiska, även om de inte är det. De kommer inte att må väldigt dåligt över det de gör, men de kan ändå känna viss ånger. De kan exempelvis stjäla pengar på jobbet, de fuskar, de bedrar, de är otrogna. De ljuger. De blir bra brottslingar.  Men även om de inte bryr sig mycket om deras offer, kan de känna ånger om de gör en familjemedlem illa eller en vän som alltid varit lojal.

3. Den dolda narcissismen.

På sätt och vis är denna typ av narcissism hemlig. Den dolda narcissisten är någon som anser världen inte varit snäll om dem, men de är fortfarande grandiosa. De kan tycka att de är begåvade men att världen inte ser detta.

De känner ofta att livet har gjort dem fel. De kan vara ganska passiva-aggressiva. De känner sig nästan deprimerade. De flesta läkare tror att den dolda narcissisten har depression och kommer att behandla honom för depression men de blir inte bättre. Om de är deprimerade kommer de att visa en viss förbättring men de kommer att fortsätta att säga att ingen ser deras storhet och att människor inte visar respekt för deras stora bidrag.

De är överkänsliga för kritik. De kan få ett raserianfall om de inte blir uppskattade. Om folk nonchalerar dem. De blir kyliga och distanserade. De är människorna som skulle säga: ”Jag får inte sparken, jag slutar.” Eller: ”Nej jag kommer inte till din fest. Det jag bidrog med igår uppskattades inte. Jag är inte bra nog för dig.” Det finns arrogans i deras offermentalitet.

Det kan vara kanske svårt att veta vilka människor som verkligen bör få uppmuntran och vilka som är narcissister. Icke narcissister kommer nog att tro att de inte var bra nog och de kommer att försöka igen eller be om en andra chans.

4. Den kommunala narcissisten.

De använder välgörenhet för att få uppmärksamhet och beröm. Det handlar dock bara om dem och inte om dem de hjälper. De behöver mycket beröm för vad de gjorde bra. De behöver mycket erkännande och validering men det finns arrogans, de är bättre än de människor de hjälper och räddar. De ser som en leende stjärna bland hungriga barn. Det handlar aldrig om osjälvisk handling även om de kan ge bort massor med pengar i vissa fall till välgörenhet, bara för att världen skall se hur bra och fantastiska de är.

Länktips: De tre bästa böckerna om narcissism


Källa

 Video: The 4 Types of Narcissism You Need To Know, MedCircle

Besök även Dr. Ramanis hemsida