Narcissister rekryterar "apater" som hjälper skada deras offer och förstöra deras trovärdighet

Livsstil / Psykologi och samhälle / Narcissism

Människor som tillhör det mörka triaden spelar psykologiska spel men de har oftast socialt stöd.

Narcissister rekryterar "apater" som hjälper skada deras offer och förstöra deras trovärdighet

2019-07-10: Narcissister rekryterar ibland andra människor som hjälper dem att riva ner offrets självkänsla. Så kallade ”apater” är helt likgiltiga för offrets lidande. Ibland bryr de sig inte riktigt medan de andra gånger vill undvika att själva bli offer.

Människor som tillhör den mörka triaden när det gäller personlighetsstörningar, det vill säga psykopati, narcissism, sadism, machiavellism, manipulativa cyniker, brukar bryta ner partners självkänsla genom psykologiska spel.

För att lyckas rekryterar de ibland medhjälpare för att manipulera och kontrollera deras partners. Apater är mycket goda kandidater för denna roll.

Shannon Thomas, som skrev en bok om återhämtning från dold psykisk misshandel, säger till Business Insider, att en ”apat” är någon som är apatisk när det gäller skadan som äger rum i deras sociala cirkel från manipulation, misshandel och annat sårande beteende. Deras roll, säger hon, är avgörande för narcissistens spel.Apater skapar även illusionen att en narcissist har vänner, lever ett normalt liv och kommer överens med alla, förutom själva offret. Apaten hjälper narcissisten att normalisera det toxiska skadliga beteende gentemot andra. I stället för att hjälpa ett offer kommer apaten istället att vara likgiltig för all lidande. Skulle han eller hon utmanas säger de att ”detta är inte min kamp” eller ”de behandlar mig inte så.” Offret börjar då känna att han eller hon börjar tappa förståndet.

Apater kan sluta med att göra narcissistens smutsjobb bakom kulisserna medan själva narcissisten kan luta sig tillbaka.

Anligt Thomas är många apater själva misshandlare och mobbare och de klarar sig i vän- och familjekretsar som gör det möjligt för dem att hålla allting hemligt för alla. De hjälps åt.

Andra typer av apater vill dock inte riskera att bli narcissisten offer i framtiden. I den här meningen tänker vissa apater ”snarare du än jag” och försöker undvika att själva bli föremål för narcissistens aggression.

Problemet är så klart att man inte riktigt vet vart gränserna går någonstans och hur långt apaterna själva går. Studier har visat hur människor ibland blint följer order och medverka i en fruktansvärd, destruktiv, ond process.

Känner du på dig att något inte stämmer i hur andra behandlar dig, gäller det att lita på magkänslan. Man kan inte alltid förlita sig på att andra i samma sociala cirkel kommer att hjälpa dig i och med du kan ha att göra med apater. Det bästa är att kanske försöka lämna gruppen innan mycket stor skada har skett.


Källor: Länkar i själva artikeln