Hur man slutar jämföra sig med andra

Livsstil / Guider / Artikel

5 steg till lycka

Det är naturligt att jämföra sig med andra. Vår hjärna skapar kategoriseringar som vi inte riktigt kan undgå.

Medan man ibland kan ha nytta av sådana kategoriseringar, kan de också skada både oss och andra människor runt oss, i synnerhet när kategoriseringar om bra/dåligt, överlägsen/underlägsen leder till att vi jämför oss med andra.

Social jämförelse kan ibland leda till positiva känslor av överlägsenhet, som kan ha negativa konsekvenser i sig. Men den här artikeln handlar snarare om hur man undviker att jämföra sig själv med andra som vi uppfattar som överlägsna oss och som oftast leder till en känsla av mindre värde, avundsjuka, depression eller dåligt självförtroende.

STEG 1
Inse att den enda personen som du egentligen vill vara och alltid kommer att vara är den person som du är idag eller i morgon. Börja uppskatta dig själv och börja leva ditt eget liv. Ingen kommer att göra det åt dig.

STEG 2
Inse att varje människa har sin egen väg i livet, på sätt och vis, sitt öde. Vi är alla olika, med olika bakgrunder och egenskaper. Vi kan inte ha samma livshistorier. Hur tråkigt hade inte det varit?


STEG 3
Inse att det finns saker som du har, som den andre saknar. Inget människoliv är perfekt. Vi kan inte ha allt. Att du inte har det som någon annan har, beror på att den saken inte har varit viktig nog för dig, annars hade du lagt ner energi på att skaffa dig den.  

STEG 4
Inse också att andra människor inte lever för att behaga dig så att du undviker en negativ social jämförelse. Helt säkert jämför sig någon med dig men du grubblar inte på det och personen i fråga kan inte heller hjälpa att du har egenskaper eller saker som han eller hon själv vill ha.

STEG 5
Inse att det enda som kommer att få dig att må bra är att leva ett liv i samklang med den person som du verkligen är. Ta vara på dina gåvor och utveckla de vidare och sök självförverkligande via dem.

STEG 6
Inse att personen som du jämför dig med jämför sig med någon annan. Social jämförelse är på det här viset en ond cirkel.

STEG 7
Inse att ödmjukhet är en dygd som alltid kommer att erbjuda ett skyddsnät eftersom misslyckande och perioder av dåligt självförtroende är en del av livet. Därmed är det värt att kultivera den.