Hur inleder man ett samtal med en främling?

Livsstil / Guider

Hur man inleder ett samtal med någon som man inte känner sedan innan

Först presenterar man sig själv. Detta innebär att man berättar den nya personen vad man heter. Man kan också skaka hand och le.

 

Låt bli den inre monologen

Ibland kan man känna sig besvärad och man intalar sig själv att man inte vet vad man ska säga. Ibland kan man säga negativa saker till sig själv, t ex att man är för tråkigt, att den andre egentligen inte vill prata, eller att man inte är tillräckligt bra på att kommunicera. Man kan också oroa sig för vad den andra personen säger och då har man vara lust att fly undan situation. Ha i stället uppmärksamheten på personen som du nyss har mött och som du skulle vilja prata med. Sådana självtvivel är normala. Om den inre monologen är för negativ, behöver du helt enkelt öva.

Förstå att lyssnaden är den viktigaste delen i samtalet

Därför bör du uppmuntra den andra personen att tala och bjuda på sig själv. Det enklaste sättet att åstadkomma detta är att först göra en allmän kommentar om platsen eller tillfället. Titta runt. Finns det något som är värt att påpeka? Exempel är ”Vilket otroligt rum!” eller ”Jag älskar den här utsiken!” eller ”Vilken stor hund!”. I det andra steget ställer du en öppen fråga och låter den andra personen prata.

 

 

Lär dig hur man ställer en öppen fråga

De flesta människor tycker om att prata om sig själva och det är vad du bör uppmuntra. En öppen fråga är en fråga som inte kräver ett Ja/Nej svar. Öppna frågor börjar med Vem? Vad? Varför? Var? Hur? Motstatsen är en sluten fråga och brukar börja på Är du? Har du? Hur mycket?

Exempel på slutna frågor: Tycker du om böcker? Har du pluggat på universitet? Är våren din favoritårstid? Stör jag? Kommer du hit ofta?

Exempel på öppna frågor: Vilken typ av böcker tycker du om att läsa? Vad har du studerat på universitet?  Varför ville du komma hit?

Kommentera något och ställ en öppen fråga samtidigt

Om du säger ”Vilken trevlig väska du har!” kommer svaret att bli ”Tack”. Men om du i stället säger ”Vilken trevlig väska du har, var köpte du den?” kommer du att få den nya personen att minnas dagen väskan köptes.

 

 

Lär dig att småprata

Innan ni lär känna varandra prata om saker som inte har med religion, livsfilosofier, ideologier eller politik att göra. Det bästa sättet att hålla småpratet igång är att prata om sina barn, musik som man gillar, hur man växte upp, var man växte upp, vad man gillar att göra på semestern. Försök att ständigt bekräfta den andre: ”Verkligen? Jag brukade resa dit med mina föräldrar!” eller ”Jag har oftast velat köpa en Mercedes, bra val!” En annan sak som man kan undvika är att låta bli att kritisera värden om man råkar mötas på en fest eller situationen i sig. Det går bra att prata om vädret också! Inget fel på ämnet! Sök även det som ni har gemensamt.

Använd ord som har en sensorisk innebörd

Sådana ord är bland annat ”se”, ”tänka”, ”känner”, ”berätta”, ”förnuft”, etc. Sådana ord uppmuntra den andre att prata och måla en beskrivande bild. Exempel är: ”Var ser du dig själv om ett år?”, ”Berätta mer om detta.”, ”Vad är din känsla om renoveringen som planeras?”, ”Hur tror du att din chef tänkte när du bad om högre lön?”

 

 

Synkronisera

När den andra personen har börjat prata, är det viktigt att du följer i hennes spår för att kunna hålla samtalet i gång. Lyssna aktivt så att du kan spegla och sammanfatta det som sägs. Några tips är:

Säg den andra personens namn ibland. Det hjälper dig att komma ihåg den här personen men det är också ett tecken på respekt och ömsesidighet.

Ge uppmuntrande svar. Undvik att säga ”Verkligen?” eller ”OK” eller ”Suck” utan snarare positiva ord såsom ”Fantastiskt!” eller ”Vad sade du då?”

Kroppsspråket bör inge en känsla av öppenhet och mottaglighet. Ögonkontakt är också viktig. Luta dig in mot den andra personen. Placera handen på hjärtat då och då. Rör dem på överarmen och du visar att du är en varm, känslig, trevlig person.

Positiva tankar är viktiga. Håll intresset för den andra personen vid liv och fokusera på dem. Rikta inte tankarna mot ett mörkt självmedvetande. Om du gör det, kommer den andra personen att uppfatta dig som tillbakadragen, otrevlig och ointressant. Försök ständigt hitta de saker som är intressanta för dig med för att hålla samtalet igång på grund av genuint intresse.

Le mycket och skratta när den andra personen säger något som är spydigt.

 

 

Svara eftertänksamt när någon förblir besvärad eller obekväm i din närvaro

Om den nya personen fortsätter att se ointresserad av att prata med dig, försök inte för mycket. Men innan du ger dig vidare, kan du ändå försöka lite. Vissa personer är blyga i början av samtalet. Du är en främling för dem också.

När du pratar med personer som är blyga eller som har dåligt självförtroende, undvik samtalsämnen som rör de personligen, t ex deras vikt, det faktum att de inte dejtar någon, brist på utbildning. Briljera inte med dina framgångar i sådana situationer, utan var ödmjuk.

Ställ inte för många frågor när den andre inte verkar vilja svara.

Vidmakthåll balansen. Eftersom det var du som inledde samtalet med den andra personen, är det du som har huvudansvaret för att hålla konversationen igång. Men den andra personen kan lätt överta din roll och börja ställa öppna frågor och lyssna aktivt på det som du har att säga.

Prata gärna om dig själv, men överdriv inte. Lyssna tillbaka och ställ öppna frågor tillbaka.

Om du inte vill säga för mycket, kan du vända på samtalet, genom att till exempel säga ”Du vill nog inte höra om mig bara, vad är din favoritbok?”

Svara på en fråga med en annan fråga. På frågan ”Hur lyckades du komma hit så tidigt?” kan du svara med ”Ja, hur kunde du?”. Det finns en risk att den andra personen glömmer bort att de ställde fråga och är ivriga med att fylla i med svaret.

 

 

Öva med att inleda samtal med andra människor

I början kan man känna sig klumpig, men träning ger färdighet. Varje gång kommer du att bli lite bättre.

Källa: How to Start a Conversation When You Have Nothing to Talk About