Fem enkla steg till lycka

Livsstil / Guider /

Enligt en vetenskaplig undersökning som gjordes av Leinchester University i England är danskar lyckligast i världen. Nyheten har skapat intresse hos amerikanska CBS och Morley Safer som arbetar på 60 minutes.

Läs hela artikeln för att ta reda på de fem enkla stegen till ett lyckligare liv.

Hur man blir lyckligare

Han har bestämt sig för att ta reda på vilken danskarnas stora hemlighet är. Varför är de lyckligast i världen trots deras höga skatter? kan en amerikan undra.

Morley Safer bestämde sig för att besöka en universitet i Danmark där han fick prata med både studenter och lärare. I samtalet började en annan syn på lycka dyka upp sedan en student påpekade att danskar inte alls kan sägas vara lyckligast. De kan inte uttrycka lycka lika lätt som andra länder såsom Italien och Spanien, som i undersökningen visade sig inte vara så lyckliga ändå, trots det fina vädret. Den danska studenten föreslog att danskar är mer tillfreds med livet och sig själva eller för att använda ett engelskt uttryck, mer "content". Nöjdare. Med inte så många saker att oroa sig för.

 

 

Lycka handlar om att ha små förväntningar

Till skillnad från människor som bor i USA, där kravet är att prestera och bli bäst, har danskar inte så stora förväntningar något som leder till att chansen att bli besviken är mindre.

Trygghetsnät från födelsen till livets slut

Danskar har haft en historia som inneburit en hel del förtryck och förlorade krig, som det också står på Danmarks officiella webbplats. Morley Safer tycker att förtryck kanske gör människor lyckligare när trycket är borta. Kanske finns det något av värde i att svaghet noterar han.

Stabilitet, mycket litet våld och inga tvingade samtal

Förutom säkerhetsnätet har Danmark låg kriminalitet och i stället för att inleda samtal med främlingar (som kan gå illa och kanske leda till konflikter), har man utvecklat ett kroppsspråk och en kroppsspråks-kommunikation som inte leder till onödiga samtal och minskar stressmomenten i vardagen.

 

 

Den amerikanska drömmens baksida

Amerikanerna vill ha allt. De vill ha större hus, mer pengar, bättre jobb, finare kläder. Man har stora förväntningar något som leder till mer besvikelse vid misslyckande.

Positiv psykologi

Harvard lektorn Tal Ben-Shadar som lär ut positiv psykologi menar att man för att maximera upplevelsen av lycka bör ha realistiska förväntningar. Amerikaner måste inse att de inte kan ha allt - man kan självklart ha en massa, men inte allt.

Lycka definierad

Det är inte det lättaste att definiera lycka, men enligt Harvard lektorn Tal Ben-Shahar kan lyckan definieras som "Upplevelsen av både mening och njutning." Vad man tycker är meningsfullt och vad som ger njutning kan variera mellan olika kulturer och olika åldersgrupper. Det kan handla om en bil, ett hus, en stor pension, ett friskt barn, ett diplom, en ny cykel, god väder eller en god skörd allt beroende på vilken kultur man lever i och hur gammal man är.

 

 

En jämförelse mellan amerikanska och europeiska kvinnor

En studie som gjordes av amerikanska forskare visade att amerikanska mödrar i mindre grad än europeiska mödrar njöt av att spendera tid och umgås med sina barn.

Enligt Tal Ben.-Shahar beror det inte på att amerikanska kvinnor på något sätt älskar sina barn mindre utan på att amerikanska kvinnor alltid måste göra flera saker samtidigt. Detta leder till irritationsmoment eftersom de inte kan koncentrera sig på en enda sak. Samtidigt som de försöker umgås och ha roligt med sina barn, måste de också prata i telefonen, emaila eller arbeta. Tal Ben-Shahar jämför erfarenheten med att lyssna på två av sina favoritlåtar samtidigt. Var för sig är låtarna en ren njutning, men om man spelar de samtidigt, blir det bara störande.

 

 

5 enkla steg till lycka

5 enkla steg till lycka

Lektor Tal Ben-Shahar praktiserar det som han lär ut. Både för att metoderna fungerar och för att han måste förstå vad han lär ut. Bland annat säger han "Nej" oftare så att han kan spendera mer tid med vänner och med sin familj. Dessutom har han en tacksamhets-dagbok i vilken han varje kväll innan läggdags skriver ner allt som han är tacksam för. Dessutom mediterar han och praktiserar yoga.

CBS journalisten Morley Safer ber honom att snabbt dela med sig 5 enkla steg till lycka, något som inte alls är svårt för Tal Ben-Shahar.

Steg 1: Simplifiera

Gör din vardag enklare. Att göra mindre kan vara mycket bättre än att göra mycket.

Steg 2: Motionera

Att motionera ca. 3 ggr. i veckan för 30 minuter har samma effekt som de starkaste psykofarmakan på marknaden i dag.

Steg 3: Känslor är inte konstiga

Många människor tror att det är något fel på dem om de känner sig ledsna, besvikna eller frustrerade. I själva verket finns det endast två typer av människor som inte har de här känslorna och det är psykopater och döda. Det är fullt normalt med känslor. Tillåt dig att känna de här känslorna och att vara mänskliga.

 

 

Steg 4: Uppskatta det du har och det som du får

Att säga tack, visar hänsyn till någon som gjort oss en tjänst. Att uppskatta det som man får får oss att växa inuti, som människor och detta ökar vår upplevelse av tillfredsställelse och lycka.

Steg 5: Håll en tacksamhets-dagbok

Varje kväll, innan läggdags, bör du skriva ner vad du är tacksam för. Kanske för att du inte missade bussen till jobbet, att du träffade någon som log och visade uppskattning, att du har friska lyckliga barn, m.m.

 

14 oktober 2008

Källa: CBS News