Hälsa / Forskningsrön

Därför är det svårt att sluta äta skräpmat

Området i hjärnan som reglerar känslor och minne, reglerar även vår aptit och uppvisar skador när man ätit dålig kost i en vecka.

En frisk tarmflora förbättrar hjärnfunktionen.

2020-02-19 Att äta skräpmat i bara en vecka räckte för att skada en del av hjärnan som stoppar oss att äta mer när vi redan är mätta, enligt forskning.

Studiedeltagare som åt mycket snabbmat och milkshakes med högt fetthalt upplevde att suget efter mat ökade efter 7 dagar.

De presterade även sämre i minnestester, något som indikerar att hippocampus hade en nedsatt funktion. Normalt sett hindrar hippocampus oss från att äta mer när vi är mätta, genom att undertrycka minnen om hur gott något var att äta.

När hippcampus inte fungerar ordentligt är minnena kraftigare och vi kan inte motstå mer kaka, choklad, glass, chips och annat gott. Vi minns hur gott det var sist.

Djurförsök har visat att dåliga dieter snabbt skadar hippocampus - ett område i hjärnan som reglerar minne och aptit.

Nu har fenomenet bevisats för första gången hos människor.

En av forskarna bakom studien är den australienska professorn Richard Stevenson från Macquarie University i Australien.


- Vi upptäckte att magra friska ungdomar som utsattes för skräpmat under en vecka utvecklade nedsatt funktion i hippocampus och relativt större önskan att äta skräpmat när de var mätta. Skräpmat undergräver självkontrollen genom att öka suget, hävdade Stevenson.

För att undersöka hur den västerländska dieten påverkar människor, rekryterade forskarna 110 magra och friska studenter, i åldrarna 20 till 23 år, som i allmänhet åt en bra diet. Hälften tilldelades slumpmässigt till en kontrollgrupp som åt sin normala diet under en vecka. Den andra hälften fick äta en västerländsk diet som innehöll ett generöst intag av våfflor och snabbmat.

I början och slutet av veckan åt de en frivillig frukost i labbet. Före och efter måltiden avslutade de ordminnetester. De fick även fylla i enkäter där de fick berätta för forskarna hur mycket de önskade sig att äta olika livsmedel med stort innehåll av fett och socker. Det visade sig att de ungdomar som ätit skräpmat var sugna även när de var mätta. De presterade också sämre i minnes- och inlärningstester riktade mot hippocampus.

Tre veckor senare, när studenterna återvänt till normala matvanor, återvände även minnesförmågorna till det normala. Den goda nyheten är att skadan kan repareras genom att äta en sund kost.

Eftersom hippocampus även reglerar minnet tror forskarna att en ohälsosam kost ökar risken för Alzheimers sjukdom. 


Källa: Is THIS why you can't stop craving junk food? Just one week of unhealthy eating could 'damage a part of the brain which normally stops us eating MORE even when we are full', Dailymail online, 2020-02-19

Psykopater och personer med frontal hjärnskada visar samma brist på empati

Folk som får diagnosen psykopati har svårt för att visa empati, precis som patienter som har drabbats av frontal skallskada.