Antibiotika låter tarmpatogen andas

Vetenskap / Medicin och hälsa / Artikel

En ny studie beskriver hur antibiotika gynnar patogentillväxt genom ökning av syrenivåer i tarmen. 

Antibiotika låter tarmpatogen andas

2016-05-04: Antibiotika är av avgörande betydelse för att bekämpa bakterieinfektion, men, paradoxalt nog, kan de också göra kroppen mer känsliga för infektioner och diarré.

Exakt hur de inhemska "bra" mikroberna i tarmen skyddar mot patogen, såsom Salmonella , och hur antibiotikabehandlingar främjer tillväxt av sjukdomsalstrande mikrober har varit dåligt förstått.

Men forskning i en musmodell som leds av Andreas Bäumler , professor i medicinsk immunologi och mikrobiologi vid UC Davis Health System, har identifierat den kedja av händelser som inträffar i tarmlumen efter antibiotikabehandling som får "dålig" tarmflora att blomstra.

Upptäckten har djupgående konsekvenser, vidgar nuvarande syn på hur mikrober samverkar med varandra vid tarmytan och pratar om utvecklingen av nya strategier för att förhindra biverkningar av antibiotikabehandling, skrev författarna till studien. 

Enligt Bäumler börjar processen med att antibiotika bryter ner "goda" bakterier i tarmen, inklusive de som bryter ner fiber från grönsaker för att skapa butyrat, en viktig organisk syra som celler som kantar tjocktarmen behöver som energikälla för att absorbera vatten. Den minskade förmågan att metabolisera fiber förhindrar dessa celler från att konsumera syre, vilket ökar syrehalten i tarmlumen något som gynnar tillväxten av Salmonella . 


"Till skillnad från Clostridia och andra nyttiga mikrober i tarmen, som växer anaerobt, eller i total avsaknad av syre, blomstrar Salmonella  i den nyskapade syrerika mikromiljön efter antibiotikabehandling", säger Bäumler. "I huvudsak låter antibiotika patogen i tarmen andas." 

Annan forskning har hittat ett samband mellan låga nivåer av butyrat producerande mikrober och inflammatorisk tarmsjukdom, men det behövs ytterligare forskning för att avgöra om dessa resultat är begränsade till butyrat och tillväxt av Salmonella eller om liknande mekanismer ligger bakom interaktioner som påverkar människors hälsa.

Andra författare till forskningsstudien inkluderar Fabian Rivera-Chavez, Lillian F. Zhang, Franziska Faber, Christopher A. Lopez, Mariana X. Byndloss, Erin E. Olsan, Eric M. Velazquez, Gege Xu och Carlito B. Lebrilla alla UC Davis; och Sebastian E. Winter vid University of Texas Southwestern Medical Center.


Forskningsstudien har titeln  “Depletion of Butyrate-Producing Clostridia from the Gut Microbiota Drives an Aerobic Luminal Expansion of Salmonella.”

Källa: Innehållet i artikeln ovan kommer från en Ursprunglig publikation som finns på UC Davis Health System och som kan redigeras för innehåll och längd.