Neptunus och Uranus har egentligen samma ljusblåa färg

VetenskapUniversum

2024-01-06 Originella bilderna från Voyager 2 ger Neptunus fel färg.

Bild: Originella Voyager 2 bilder på (a) Uranus och (b) Neptunus.

Populära bilder av Neptunus föreställer planeten i fel färg: en djupblå nyans. I själva verket har Neptunus samma grönaktiga ljusblåa färg som Uranus.

Detta har att göra med att de två planeterna har liknande storlek, massa och kemisk sammansättning.

Detta har att göra med att de två planeterna har liknande storlek, massa och kemisk sammansättning.

Ändå skickade NASA:s rymdfarkost Voyager 2 bilder med olika färger på Neptunus och Uranus under 1980-t när den flög förbi de yttre planeterna.

Anledningen var mer kontrast för att framhäva atmosfäriska egenskaper på Neptunus som gjorde att planeten såg blåare ut.

Detta var något som forskare och astronomer kände till men bilden på Neptunus i den mörkare djupblåa nyansen populariserades och blev så småningom inskriven som den sanna bilden på Neptunus i allmänhetens medvetande.

Bild: Bearbetade bilder (a) Uranus och (b) Neptunus, som visar planeterna i deras faktiska färger, såsom det mänskliga ögat uppfattar de.

Forskare från Oxfords universitet har nu bearbetat bilderna på både Uranus och Neptunus från 1980-talet med hjälp av nya bilder som tagits av rymdteleskopet Hubble. Det visade sig att Uranus och Neptunus hade liknande färger med mycket små nyansskillnader.

Forskarna ville även förutsäga hur Uranus färg förändras under dess 84 åriga bana runt solen. Därför byggde de en modell av Hubble-bilder tillsammans med bilder från Lowell Observatory.

Liknande artiklar:

Så kan man förstöra farliga asteroider enligt forskning.

Så försämras astronauters immunförsvar i rymden

Forskare avslöjar hur många behövs för att kolonisera Mars

NASA:s Psyche på väg mot metallrik asteroid lik jordens kärna