En fullständigare bild av Uranus tack vare James Webb teleskopet

VetenskapUniversum

2023-12-20 Man ser alla 13 ringar och totalt 14 av 27 månar.

En fullständigare bild av Uranus tack vare James Webb teleskopet

Bild: NASA, Uranus med sina 13 ringar och nio av planetens 27 månar. 

 

Den bild av Uranus som vi känner till är den som föreställer planeten som en lugn och stabil blå boll. Denna bild togs på 1980-talet av Voyager 2, som använde sig av synliga våglängder.

James Webb teleskopet har däremot nyss lyckats avslöja fler detaljer och ta den mest fullständiga bild av Uranus med ringar, månar och väderförhållanden.

”I infraröda våglängder avslöjar Webb en märklig och dynamisk isvärld fylld med spännande atmosfäriska egenskaper.” skriver NASA.

Teleskopet lyckades ta en bild av Uranus i april med, där man kunde se 11 av planetens 13 kända ringar.

Denna gång har James Webb teleskopet använt sig av ett bredare synfält, med fler våglängder av infrarött ljus. Nu kan man se ännu mer detaljer inklusive de två sista ringarna som är lite tunnare och svårare att fånga på bild.

”Med sin utsökta känslighet fångade Webb Uranus svaga inre och yttre ringar, inklusive den svårfångade Zeta-ringen – den extremt svaga och diffusa ringen närmast planeten. Den avbildade också många av planetens 27 kända månar, och såg till och med några små månar inom ringarna.”, enligt NASA.

På den första bilden är även 9 av 27 månar synliga. På en annan bild kan man se ytterligare 5.

En fullständigare bild av Uranus tack vare James Webb teleskopet

Bild: NASA Uranus med 14 av sina månar som ser ut som större och mindre stjärnor

 

Uranus snurrar på sidan med en lutning på cirka 98 grader. Detta betyder att Uranus har de mest extrema årstiderna i solsystemet med långa perioder av solljus och mörker, något som resulterar i polära istäcken och atmosfäriska stormar.

Under en fjärdedel av varje uranusår skiner solen över en pol och kastar den andra planethalvan i en mörk 21 år lång vinter.

Det tar 84 år för Uranus att göra ett varv runt solen, men bara 17 timmar för att fullborda en rotation runt den egna axeln. Både atmosfär och månar rör sig därmed relativt snabbt.

Astronomerna fick använda både korta och långa exponeringstider för att skapa ovanstående bilder så att de fick in så mycket detaljer som möjligt och planetens föränderliga drag på en och samma bild.

Att förstå mer om Uranus, hur planeten fungerar och hur den bildades, kan hjälpa oss både förstå mer om vårt solsystem samt liknande exoplaneter (planeter som liknar Uranus men som finns i andra solsystem).

På bilden nedan kan du se Uranus med ringar och med 14 namngivna månar.

En fullständigare bild av Uranus tack vare James Webb teleskopet

Bild: NASA Uranus med ringar och 14 månar.

Liknande artiklar:

Så kan man förstöra farliga asteroider enligt forskning.

Så försämras astronauters immunförsvar i rymden

Forskare avslöjar hur många behövs för att kolonisera Mars

NASA:s Psyche på väg mot metallrik asteroid lik jordens kärna