De fyra elementen och tarotkorten

Astro / Tarotkorten

De fyra elementen i tarot är Vatten, Eld, Jord och Luft. Varje element är kopplad till en svit. Att kunna lite om de fyra elementen anses underlätta tarottolkningarna. Hoppa äver de delar som inte intresserar dig, eller återkom till dem sedan. Det är viktigt att man förstår innebörden i de fyra elementen om man skall kunna tolka tarotkorten.

De fyra elementen

Historien bakom de fyra elementen

"Läran" om de fyra elementen har sina rötter i Antikens Grekland. De antika grekiska filosoferna sökte efter minsta beståndsdelen eller en enda material som byggde upp universum. I vår tid anses universums minsta byggnadssten vara "atomen", men under antikens Grekland hade kemin ännu inte utvecklats. Empedocles var en grekisk försokratisk filosof som ansåg att universum hade 4 rötter: eld, vatten, luft och jord. Platos övertog Empedocles idéer om de fyra så kallade rötterna som ansågs vara grunden till allting. Det var Platon som först kallade dessa material för "element" (stoicheion, som bokstavligen betyder "bokstav i alfabetet") .

Bilden ovan beskriver hur de antika grekerna tänkte om de fyra elementen:

Luft är framför allt våt och i andra hand varmt.

Eld är framför allt varmt och i andra hand torr.

Jord är framför allt torr och i andra hand kall.

Vatten är framför allt kall och i andra hand våt.

Läran om de fyra elementen har överlevt genom Medeltiden och ända in i vår tid. De används bland annat inom tarot och inom astrologin. Även wicca använder elementen och de används även inom magin.

 

 

Vatten elementetVatten

Svit: Bägare

Färg: Blå

Astrologi: Fiskarna, Kräftan och Skorpionen.

Vatten har sedan antiken associeras med känslor, emotioner och intuition. Vatten är ett flöde, som är dynamiskt och föränderlig. Vatten helar och renar. Den tränger även in i våra kroppar och har en förmåga att förändra oss.

Bägarsviten associeras med kreativitet, fantasi, känslor och relationer.

 

 

Ess i StavarEld

Svit: Stavar

Färg: Röd.

Astrologi: Väduren, Lejonet, Skytten

Elden symboliserar livet, kraften, energin. Sedan antiken har elden förknippats med brinnande passioner, enorm viljestyrka och ohämmad handlingskraft. Elden påminner oss om att saker händer när energi förbrukas.

Stavsviten associeras därför med arbete och fysisk ansträngning.

 

 

Ess i pentagramJord

Svit: Mynt eller Pentagram

Färg: Grön

Astrologi: Oxen, Jungfrun, Stenbocken.

Jord förknippas inom tarot med det materiella, det som man man kan ta på. Jorden är stabil, hård och pålitlig. Materiella saker såsom ett hem, en bil eller ett bankkonto är både användbara och ger oss en grundtrygghet.

Myntsviten associeras därför med materiella saker, resultatet av våra ansträngningar och med fysisk njutning.

 

 

Ess i SvärdLuft

Svit: Svärd

Färg: Gul

Astrologi: Vattuman, Tvillingarna, Vågen

Lufen symboliserar intelligens och kommunikation. Med luften förknippas även syn, lukt och ljud.

Svärdsviten associeras med ett behov av att använda sig av kommunikation och bedömning för att lösa problemen som kan uppstå i våra liv.

 

 

Lilla Arakana

Korten i lilla arkana anses symbolisera vardagshändelser. Lilla arkana är indelad i fyra sviter. Varje svit förknippas med ett element och talen 1(Ess) till 10 tolkas i enlighet med numerologin. De klädda korten anses stå för människor i vår omgivning, men även för egenskaper hos oss själva eller andra. De klädda korten kan också betyda vissa situationer. De klädda korten kan därför ställa till stora problem för nybörjaren.

Sviter och element

Sviterna i tarot - Bägare, Stavar, Mynt och Svärd.

Elementen i tarot - Vatten, Eld, Jord och Luft.

Tarot: en introduktionsvideo - En introduktionsvideo i tarotkortens värld.