Faror med taktvätt – Läs detta innan du gör jobbet själv!

Vad har folk handlat under pandemin?

2021-06-17 Det kan kännas lockande att sköta taktvätt själv. Idag kan vi ju alla köpa de verktyg som behövs som högtrycksspruta och medel. Det är inte svårt att spruta över taket för att få bort mossa och göra det fint igen. Men det kan vara farligt.

Ska du verkligen upp och tvätta taket utan nio liv?
Låt oss gå igenom några faror som du ska vara medveten om innan du börjar…

Ett trasigt tak

Ett trasigt tak är inte alltid uppenbart. Det kan vara en tegelpanna som sitter löst och du märker det inte förrän du märker det och halkar över taket! Om taket har brister kan det ju vara så att du inte ens märker dessa.

Du ska inte behöva halka för att förstå att ditt tak inte bara behöver taktvätt! När det kommer proffs på tak och rengör kan de snabbt se vad som kan behöva åtgärdas. Det här är en stor hjälp för då kan du sköta ditt tak på bästa möjliga sätt. Det kan spara dig pengar i det långa loppet.

Halkrisken är central

Det spelar ingen roll vilket tak du har. Halkrisken är något som man inte alltid tar på allvar. Om du tänker att taket ändå är rätt plant är du ute och cyklar. Tak kan vara platta papptak och ändå livsfarliga att röra sig på utan rätt skor. Var medveten om att fallolyckor inte bara drabbar äldre människor!

Har du ingen erfarenhet av att rengöra tak så är du heller inte insatt i vad som kan gå fel. Det kan ju vara så att du missar hur du tar dig upp på ett säkert sätt. Du halkar på stegen innan du ens kommit igång med högtryckstvätten!

Det kan vara lång väg ner till marken utan vingar…

Medel som kan vara giftiga

Mossfri och andra medel som du kan använda för att tvätta taket kan vara mer eller mindre säkra. Det beror dels på den produkt som du väljer och dels på hur du blandar. Du tar en risk om du jobbar med ett farligt medel.

Utöver att det kan bli svårt att andas och att du får en allergisk reaktion kan detta leda till personskador som du inte märker på en gång. När du lejer proffs på takrengöring så vet de precis hur jobbet ska göras. De kommer inte att utsätta sig själva, dig eller ditt hem för fara med medel som blandas felaktigt.