Matbutiken har fått en helt ny status under Corona tider

Matbutiken har fått en helt ny status under Corona tider

2020-07-26 Du har säkert läst nyheten om purjolökfajten som kom alldeles i början av pandemin som stavas Corona.

Eller fajt var det ju inte. Det var en person som kände att en annan person kom för nära i matbutiken och tog till en purjolök för att värja sig. Det kallades för coronabråket och nog kunde vi ana att stämningen i matbutiker förändrats en hel del.

Matbutiken har helt klart fått en helt ny status och karaktär under Corona tider. När andra verksamheter faller för att folk måste sitta hemma går det hur bra som helst för matvaruhandlarna. Våren 2020 fick många panik och köpte en massa toalettpapper. Hyllorna tömdes i matbutikerna som givetvis tjänade fint på detta.

Men det är inte bara det att vi tycks handla mer i matbutiken under en pandemi som gör att dessa butiker får en ny form av status. Idag har vi ju också näthandeln och den har också överlevt den första och andra vågen av Corona runtom i världen.

Äta bör man…

När folk är livrädda för att vistas omkring andra finns det alltid en utväg. Det är få svenskar som inte känner sig trygga med att handla online. Det går ju att köpa en matkasse online likväl som att släpa den hem från butiken. Det är klart att människor fortfarande måste hantera matvarorna. Men det kan ändå upplevas som tryggare på detta vis.

Matbutiken online har alltså fått fart. Vissa av de stora kedjorna har ju redan onlineversioner där man snabbt kan klicka för vilka varor som ska beställas. Poängsystem och annat fungerar också på nätet och det gör det rätt så enkelt att helt enkelt låta bli att själv stå i kö vid en verklig kassa lokalt.

När andra ska välja äpplen

En sak som är svårt att få till på nätet är den där känslan du har då du står vid en disk full av äpplen och själv väljer vad du vill ha med dig hem. Det här är ju något som faktiskt gör det kul att handla i en vanlig matbutik.

Om det står emellan att ta risken att komma för nära en person med smitta och att få äpplen som är lite kantstötta för att en annan väljer dem är det kanske bättre med kantstötta äpplen. Eller inte. Det här beror helt på hur vi ser på faran med pandemin och vilka risker vi vågar ta.

Klistermärken som visar var vi ska stå

Bara för ett år sedan hade det låtit så konstigt. En svensk matbutik med anvisningar om var vi får stå. Svenskar är ju som regel ändå ganska bra på att inte komma för nära. Men även svenska matvarubutiker klistrade märken på golvet så att vi skulle hålla avståndet.

Nu insåg förstås många att det inte är så enkelt att med en vagn och kanske en unge i den vara uppmärksam om dessa märken. Och det var ju först och främst vid kassorna som dessa anvisningar fanns. Men trots detta förändrades känslan i hela butiken.

Någon hostade till och fick mördarblickar av alla omkring. Det var ett helt nytt fenomen som blev vardag i varje matbutik. Om någon inte ville stå i sin klisterruta fanns det ju alltid purjolökar att ta till…

Hur kommer det att sluta?

Det är fortfarande svårt att säga hur vi kommer att handla mat i framtiden. Inte bara för att ett virus har ställt upp och ner på vår tillvaro. Mat kommer vi att handla och rent logiskt borde det ju bli så att fler väljer att beställa online.