Explosiva ’Djävulens komet’ har återvänt efter 71 år

VetenskapUniversum

2024-04-07 - Kometen blir synlig med blotta ögat från och med imorgon då människor på den amerikanska kontinenten kan få en glimt av den under dagtid under den totala solförmörkelsen.

Explosiva ’Djävulens komet’ har återvänt efter 71 år

Bild: Kometen 12P/Pons-Brooks passerar Andromedagalaxen den 11 mars 2024. Tagen av astrofotografen Miguel Claro i Portugal © Miguel Claro

 

Den kallas "Djävulens komet" eller ”Drakarnas komet” och bär på en rad mysterier som forskarna inte kan lösa. Med en diameter på 30 kilometer är den lika stor som Mount Everest.

Det officiella namnet är 12P/Pons-Brooks. Det första smeknamnet kom från tidiga bilder av kometen. Utbrott på kometens yta såg ut som demoniska horn. Det andra smeknamnet kommer från European Space Agency som misstänkte att denna komet är ansvarig för ett litet årligt meteorregn kallat för ”kappa-drakonider”.

Explosionerna på kometen är mystiska i och med de sker ovanligt långt från solen, där solens värme borde vara för svag för att orsaka dem.

Kometen har en omloppstid på 71 år och upptäcktes första gången 1812. Sist besökte kometen vårt solsystem år 1954. Nästa gång detta sker blir året 2094.

Den kommer att nå sin perihelion (minsta avstånd från solen) den 21 april 2024 och sitt perigeum (minsta avstånd från jorden) den 2 juni 2024.

En sällsynt syn

Våren 2024 kommer Djävulens komet att bli synlig med blotta ögat. Bäst syns kometen på den norra hemisfären den 21 april på natthimlen när kometen befinner närmast solen. I södra hemisfären kommer kometen att synas bäst den 6 juni när den ligger närmast jorden.

Det sällsynta är dock att denna komet också kommer att bli synlig dagtid i samband med solförmörkelsen den 8 april som påverkar den amerikanska kontinenten. Detta gäller alltså inte för Europa och andra delar av världen.

Kometen har varit synlig senast januari 2024. Astrofysikern och professorn Jonti Horner hävdar att kometen bäst syns med teleskop eller med kikare. Risken är annars att man endast se en suddig klump.

Explosiva ’Djävulens komet’ har återvänt efter 71 år

"Om du har riktigt bra syn och observerar från en mycket mörk plats, kanske du kan se kometens svans som pekar bort från solen - men det här är verkligen en komet som har utmärkt sig fotografiskt. Det finns redan massor av fantastiska bilder på internet av kometen – den kryssade förbi Andromeda-galaxen och Triangulum-spiralgalaxen under de senaste veckorna, vilket var ett underbart fototillfälle.” säger Horner till New Atlas.

Oavsett var du är och när du tittar, kommer 12P/Pons-Brooks i allmänhet att dyka upp i väster, lågt nära horisonten. Det bästa sättet att hitta kometen, säger Horner, är att använda planetariumappar som Stellarium , eller webbplatser som TheSkyLive.com , som ger liveguider till vad som syns på himlen från din plats.

<3>En av två kometer synliga i år

Det visar sig att 12P/Pons-Brooks kan vara uppvärmningen för en ännu mer imponerande komet som kommer att svänga förbi senare i år, mycket närmare jorden.

Denna andra komet kallas för 2023/A3 Tsuchinshan-ATLAS, och kommer att vara mycket ljusare jämfört med Pons-Brooks. Kometer är dock oförutsägbara och därför får man vänta och se hur synlig eller ej denna andra komet blir. Hur kometens svans och koma interagerar med solljus avgör oftast deras synlighet.

Liknande artiklar:

Så kan man förstöra farliga asteroider enligt forskning.

Så försämras astronauters immunförsvar i rymden

Forskare avslöjar hur många behövs för att kolonisera Mars

NASA:s Psyche på väg mot metallrik asteroid lik jordens kärna