Solsystemet och planeterna

Vetenskap / Universum och rymden / Solsystemet

2012-03-13

Solsystemet är vårt kvarter i rymden. Vid sitt centrum är solen, vår lokala stjärna och det största objektet i systemet. Åtta planeter, tre dvärgplaneter, 169 kända månar, miljontals steniga asteroider och isiga kometer, damm och gas reser runt solen.

För 4,6 miljarder år sedan föddes solsystemet ur solens nebulosa, möjligen ett virvlande moln av stoft och gas störd av en explosion av en närliggande stjärna. På grund av tyngdkraften, kollapsade det mesta av materialet mot mitten av molnet. Gas samlades där, värmdes upp och solen blev till. Andra klumpar av stoft och gas blev till planeter och mindre föremål.  

Klicka på rubrikerna för att läsa mer om varje ämne.

Solen och planeterna

Solen och planeterna i solsystemet

Solen utgör 99,9 procent av solsystemets massa. De fyra planeterna närmast solen - Merkurius, Venus, Jorden och Mars - är små, steniga världar. De har inga ringar och bara jorden och Mars har månar. De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.  Läs mer...

Asteroider och asteroidbälten

Asteroider, meteorer, meteroider

Asteroiderna, små kroppar i solsystemet som består av sten och metall, är kvar från solsystemets första dagar. De flesta asteroider kretsar runt solen i ett bälte mellan Mars och Jupiter och färdas i samma riktning som planeterna.  Läs mer..

Kometer i solsystemet

Kometer i solsystemetKometerna kan vara en spektakulär syn. En blandning av sten och damm binds samman med is och frusna gaser. Kometer förblir oftast i djupfryst tillstånd i rymden, och kretsar runt Solen i Kuiperbältet utanför Neptunus eller i utkanten av solsystemet i Oorts moln. Läs mer.

Meteorer och meteoriter

Meteor

Meteorer är ljusstrimmor som bildas när bitar av metall eller stenig materia som brukar kallas meteoroider anländer in i jordens atmosfär med hög hastighet från rymden. De flesta meteoriter sönderfaller innan de når jorden. De som inte slår vår planet kallas meteoriter. Läs mer.

Månar i solsystemetMåne

Vad är en måne? Det roliga är, att forskarna ännu inte har bestämt sig! För inte så länge sedan förändrade vetenskapsmännen definitionen av vad en planet är, och månen står näst i kö. Just nu definieras månen som ett objekt (som inte är tillverkad av människan) som kretsar runt ett annat objekt.  Läs mer.