Tina Turner blev 83 år. Här är hennes 8 bästa låtar

Kategorier: Nöje | Musik |

Tina Turner blev 84 år. Här är hennes 8 bästa låtar

Bild: Flickr

2023-05-25 Tina Turner var känd som drottningen av rock'n'roll av en bra anledning.

I en värld av ständigt föränderlig musik är det ofta svårt att identifiera vem som kommer att stå tidstestet och bli en ikon.

Ändå finns det en kvinna som har blivit en symbol för styrka, motståndskraft och sann musikalisk excellens: Tina Turner.

Igår gick hon fridfullt bort enligt en talesman efter en lång tids sjukdom.

Hon har varit en stor kraft i musikbranschen i nästan fem decennier. Hennes kraftfulla röst, ikoniska stil och höga energi har gett henne en plats i miljontals hjärtan.

Tina Turner har totalt sålt cirka 200 miljoner album och vunnit 12 Grammy Awards.

Här är hennes bästa åtta låtar

8. Golden Eye

LedmotivetGoldeneye, som komponerades av Bono och The Edge samt producerades av Nellee Hooper, för James Bond filmen med samma namn, framfördes av Tina Turner. James Bond spelades av Pierce Brosnan.

7. Proud Mary

Proud Mary har blivit en av Tina Turners signaturlåtar sedan hon 1993 spelade in sången en andra gång för filmen What's Love Got to do Whith it.

Den första gången låten spelades in var åren 1970. Hon gjorde det tillsammans med Ike, hennes första man.

Sången skrev ursprungligen av gitarristen John Fogerty 1969 för sin band, Creedence Clearwater Rivaval.

Ike och Tina Turners version omvandlade låten till en soulrocker och blev en internationell succé.

6. I Don't Wanna Lose You

Denna ballad ingick i albumet Foreign Affair från 1989. Låten skrev av Albert Hammond och Graham Lyle. Graham Lyle skrev även What’s Love Got to do With It.

5. Let's Stay Together

Tina Turners fascinerande framförande av Let's Stay Together live i Barcelona. Låten är från hennes femte studioalbum Private Dancer som släpptes 1984.

Denna cover av Al Green-klassikern gav Tina en välbehövlig comebacksingel 1983. Det blev hennes största solo hit vid den tiden.

4. The Best

 Låten är en Bonnie Tyler cover. Tina Turners version från 1989 steg högre upp på topplistorna jämfört med originalversionen.

3. Private Dancer

 Den här låten var ursprungligen avsedd för Dire Straits album Love over Gold. Man slutade dock med att inse att låten inte var lämplig för en manlig sångare. Tina Turner fick i stället sjunga den och blev 1984 en stor hit.

2. 'What's Love Got to Do with It'

Tinas mest framgångsrika låt, från albumet Private Dancer (1984). Den användes senare i filmen med samma namn från 1993, baserad på Tinas liv. Låten erbjöds och avvisades av Cliff Richard, Phyllis Hyman, Donna Summer och Bucks Fizz.

1. We Don't Need Another Hero (Thunderdome)

Låten släpptes 1985 och togs med i filmen Mad Max Beyond Thunderdome med Tina Turner och Mel Gibson. Låten fick både Grammy- och Golden Globe-nomineringar, tillsammans med låtskrivarna Terry Britten och Graham Lyle som fick 1985 års Ivor Novello-pris för bästa låt musikaliskt och lyriskt.

BONUS: River Deep - Mountain High

 En äldre sång, och mångas favorit. När låten först spelades in fick Tina Turners kontrollerande och våldsamma make Ike Turner 20 000 dollar för att hålla sig borta från studion. Endast Tina Turners röst spelades in.