Varumärket ARMANI

Mode

Giorgio Armani - Mannen bakom designen

Giorgio Armani är, i mångas ögon, Italiens allra största modedesigner. Hans design är distinkt, ren, elegant och skräddarsydd. Armanis designs har förändrat det samtida modets känsla och look i affärsbranschen, underhållningen och i själva modeindustrin. Armani är en icke-nonsens designer som kom från ödmjuka fårhållanden i Piacenza, Italien, där han föddes den 11 juli, 1934.

Den unge Giorgio ville bli läkare, och inte modeskapare. Han gick till den offentliga skolan i Piacenza och fullgjorde två år vid universiteten i samma stad, där han läste medicin. Giorgio insåg dock snart att medicin inte var rätt karriär för honom. Han tyckte inte om synen av blod - för att endast ange en av många orsaker. Medicinens förlust blev dock modets vinst. 1975 var Giogio fortfarande en ung 20-åring och tog ett jobb hos La Rinascente.

Armani, som aldrig hade fått en formell utbildning, blev assisterande designer för en linje av herrkläder, som kallades Hitman, under Nino Cerrutti. Han jobbade tillsammans med Cerrutti under 6 år. År 1970, mycket tack vare hans gamla partners uppmuntran, Sergio Galeotti, tillsammans med vilken han hade bott under många år tills Sergio dog i AIDS 1985, började Armani som sin egen. Han blev en frilansande modedesigner. År 1975, hade Armani och Galeotti etablerad Giorgio Armani S.p.A. Giorgio hade skapat sin egen linje av mäns och kvinnors ready-to-wear kläder.

Giorgio Armani i sitt hem

Under den tidiga delen av 1980-talet, nådde Armani till Hollywood. Han designade Richard Geres garderob för rollen i American Gigolo. Snart började Armanimodet bäras av celebriteter så som Michelle Pfeiffer, Jodie Foster och Robert DeNiro. Giorgio Armanis mode har burits på den röda mattan många gånger.

Armani skapade även "maktkostymen" som har använts i affärsbranschen i över 20 år. Armani har vunnit många priser och fått många utmärkelser.

Armanimärket är i dag ett modeimperium som omsätter många miljarder kronor. Det innefattar kläder för herrar och damer (Emporio Armani), jeans (Armani Jeans), underkläder och simkläder, accessoarer, dofter, skidkläder, glasögon (Giorgio Armani Occhiali) m.m.

Giorgio Armani själv kan summera sin designfilosofi, som har visat sig bli framgångsrik, bäst:

"Jag designar för verkliga människor. Jag tänker på alla kunder hela tiden. Det finns inget heder i att skapa kläder eller accessoarer som inte är praktiska."

 

Tack till Domenica DiPiero