Ett halsband blir till

Kategori: Mode

Twice.se tycker att modeskapande finns bland de stora liksom bland de små. Vi intervjuade två systrar - Susanne och Helene - som har tagit ett steg mot skapandet av något vackert: Unika handgjorda smycken som alla kan bära med stolthet och glädje eftersom i dessa smycken finns en konstnärs kreativa förmåga och skaparglädje. Susanne,46 och Helen,41 driver zizz DECO, en liten butik på Internet.

Från massproduktion till hantverk

Susanne och Helene Isaksson, de två systrarna bakom zizz DECO efter en home party

 

Susanne och Helene Isaksson, de två systrarna bakom zizz DECO efter en home party.

Intresset för handgjorda smycken har växt under de senaste åren. Det kan bero på en trend tillbaka, från maktlöshetens och massproduktionens samhälle till hantverk: Från att låta sig styras av de stora modejättarna som tjänar miljoner på massproducerade varor som skapar osynliga individer till att själv kunna påverka och ha något att säga till. Från det allmäna till det unika.

"Kunder uppskattar hantverk och att de vet att smyckena inte massproducerats. Kunden kan även påverka en del själva som till exempel längden på armbandet eller halsbandet...", säger Susanne Isaksson till Twice.

 

 

Susanne är otrolig nöjd med den respons som de får från kunder och detta får henne att fortsätta skapa och själv tillverka fler smycken som fler kvinnor kan ha glädje av. Smyckena håller dessutom en låg prisklass. Det beror enligt systrarna bakom zizz DECO inte på kvaliteten utan på önskan att kunna erbjuda kunderna en mångfald av smycken och inte bara ett enda. Ett dyrt smycke, kan man kanske äga ett av. Ett billigt men lika vackert smycke, kan man äga många av.

"Vi vill att alla - gammal som ung - ska hitta något som passar dem. Vårt mål är att ha bra priser så att man kan köpa flera smycken att variera sig med. Vi gör smycken som är enkla och stilrena för att passa flera olika personer. Vi tror på enkelheten." säger Susanne.

Ett enda exemplar

Zizz DECO, som företaget heter, säljer vissa smycken i ett enda exemplar som endast kan bäras av en enda individ. Detta gör Zizz DECO ännu mer unik. I butiken kommer du därför inte att hitta en "massvarukorg" utan de flesta smycken i butiken kan beställas och säljas en enda gång.

Den kreativa processen börjar i vardagen

Vad rör sig i en konstnärs huvud egentligen? Vad händer i den kreativa processen? Hur går det till att skapa ett smycke? Det är de frågor som vi på Twice.se är intresserade av. Vi ber de två systrarna dela med sig av sina "hemligheter".

Vi får reda, steg för steg hur den kreativa processen går till. Den börjar rakt i vardagens sysslor med en dagdröm som steg för steg blir verklighet. Vi får också reda på ingredienserna i den kreativa processen: inspiration, ett block och en penna, mönsterritning, konstant vakenhet och känslighet inför trenderna samt det faktiska jobbet med att välja ut rätt smyckesdelar till konstruktionen av ett smycke. Den kreativa förmågan är dock själva basen som sätter hela processen i gång.

Allt startar med en bild i huvudet

"Susanne som idag gör våra smycken har fullt med idéer och ser hela tiden mönster framför sig. Inspirationen kan komma när som helst, till exempel när hon letar nya smyckesdelar eller går i skogen med sin hund, Tilda." säger Helene Isaksson till oss.

Precis som de flesta designers gör, ritar hon ner mönster i ett block som hon sedan tar fram för att göra smyckena efter. Vissa smycken styrs av modetrender, andra gör inte det, men Susanne och Helene försöker i alla fall vara uppmärksamma vid folks smak under olika perioder för att på så sätt skapa sådana smycken som kvinnor tycker om att bära, samtidigt som de får Susanne särskilda prägel.

"Sedan vi började med egen tillverkning är vi mer nyfikna på vad andra bär för smycken och kollar gärna lite extra för att se om vi kan få idéer till vår egen kollektion." berättar de två systrarna för oss.

 

Ett halsband blir till

Vi tänkte berätta för läsare hur ett halsband blir till genom att använda Susannes egna ord. Vi låter även Susanne ta bilder under processens gång som kan vara till hjälp för att återspegla processen.

"Först tänker jag ut en bra design i huvudet. Eller tar fram ett av mina mönster jag samlat i mitt block." berättar Susanne för oss.

Smyckestillverkning steg 1

sTEG 2

Steg tre

Vad som får systrarna att fortsätta

zizz DECO handgjorda smyckenDe två systrarna Susanne och Helene Isaksson började tillverka smycken själva eftersom de både ville påverka och skapa. De ville även ge själva köparen en möjlighet att påverka. Det som får att fortsätta skapa är att kunderna är nöjda.

"Det vi känner är extra roligt med detta är när vi står på mässor och marknader och kunder kommer fram och ser på våra smycken och så säger de ' Jag är ju ingen smyckemänniska, men era smycken är ju så fina!' och så köper de ett halsband eller armband och så tar de gärna det på sig med en gång. Det är höjden av lycka. Det är då man känner att alla timmars slit har gett resultat. " berättar Susanne för oss.

 

 

Vi vill också veta vad det är som gör att de fungerar så bra tillsammans.

"Vår styrka är att vi är systrar och vi kompletterar varandra väl. Vi är varandras bästa vänner." säger Helene.

I dag säljer Helene och Susanne smycken på homeparties, på marknader och i internetbutiken zizz DECO. I dag har de skapat ett stort sortiment av snygga halsband och armband och bilderna gör inte de flesta zizz DECO smycken rättvisa. Till julen kan man i butiken även handla handmålade unika jultomtar. En del av sortimentet består av Klockgårdens hudvårdsprodukter.

"Vi hoppas så klart så småningom försörja oss helt på detta!" berättar systrarna för oss.

2008-10-26