Historien bakom Chanel nr. 5

Chanel nr. 5 legenden började när Marilyn Monroe, som höll på att bli världskänd blev tillfrågad av en journalist vad hon brukade sova i. Hennes svar blev "Några droppar Chanel nr. 5". Oavsiktligt gjorde Marilyn reklam för parfymen som började bli populär återigen 30 år efter lanseringen. Sedan dess har parfymens popularitet aldrig dött ut.

Marlyn Monroe Chanel nr. 5

Redan från den allra första början lanserades parfymen som en doft som tog fram kvinnan i själva kvinnan och blev förknippad med kvinnans egen sexualitet.

Chanel nr. 5 blev den allra första marknadsförda modeparfymen och det allra första parfymmärket. Parfymen lanserades av Coco Chanel år 1921 men tillverkades av den rysk-franska kemisten och parfymören Ernest Beaux.

Ernest Beaux

Coco Chanel lanserade parfymen med idén att kvinnans doft spelade lika stor roll som hennes kläder. Det speciella med Chanel nr. 4 var att den var originell på alla sätt. Först och främst bestod den inte av en enda blomdoft, utan av hela 80 stycken. Dessutom använde Ernest Beaux en kemisk process som tar fram just doften i de olika blommorna. Aldehyderna gjorde Chanel nr. 5 mycket komplex och omöjlig att avkoda.

Aldehyder

Nummer 5 fick sitt namn från det femte provet som Ernest Beaux presenterar för Coco Chanel. Alla känner däremot också till att Chanels favoritnummer var fem. Coco Chanel älskade enkelhet och för första gången såldes en parfym i en enkel labbflaska.

1937 var det Coco Chanel själv som blev ansiktet för det marknadsförda märket Chanel nr. 5. Bilden nedan publicerades i Bazar.

Gabrielle Coco Chanel gör reklam för Chanel nr. 5

År 2012 var ansiktet för Chanel nr. 5 parfymen för första gången en man: Brad Pitt.

Brad Pitt - Chanel nr. 5, 2012

2015-01-30

Källa: Chanel.com