Så stärker du immunförsvaret

Hälsa Mat och hälsa

2023-12-10 Bästa nio frukterna och grönsakerna för ditt immunsystem.

"Att äta en välbalanserad kost rik på en mängd olika frukter och grönsaker är en viktig komponent för att stödja immuniteten", säger Colette Micko, RDN , registrerad dietist på Top Nutrition Coaching .

Frukter och grönsaker som stödjer immunförsvaret, hävdar experterna, innehåller vatten som återfuktar och spolar bort avfall och patogener, fiber som håller tarmmikrobiomet frisk, vitaminer som agerar som antioxidanter, mineraler som järn, zink, och selen som hjälper immunceller, samt fytonäringsämnen som bland annat minskar inflammation.

Även om alla frukter och växter är bra för oss och för immunförsvaret sticker några ut på grund av deras unika blandning av näringsämnen.

Röd paprika

Röd paprika är rik på antioxidanter, fytonäringsämnen, fibrer och vatten. I synnerhet innehåller röd paprika stora mängder C-vitamin.

Grapefrukt

Av alla citrusfrukter innehåller grapefrukt mest C-vitamin plus fibrer, vatten och A-vitamin. Denna frukt kan ätas med sked, eller blandas i sallader, såser och bakverk för en syrlig smak.

Broccoli

Broccoli innehåller mycket som ditt immunförsvar kan dra nytta av: lösliga fibrer, samt vitaminerna A, C och B6. Denna grönsak är dessutom populär och går till allt, exempelvis i omeletter, soppor, grytor, till pasta- och risrätter eller som tillbehör.

Spenat

En bra växt som många människor tycker om är spenat, som innehåller järn, antioxidanter, bibrer, vatten samt fytonäringsämnen som stärker immunförsvaret.

Björnbär

Fiberinnehållet i björnbär är verkligen fantastiskt och stödjer en blomstrande tarmflora och ett starkt immunförsvar. Dessa nyttiga bär är dessutom rika på vatten, fibrer, C-vitamin och hälsosamma fytonäringsämnen.

Ingefära

Ingefärsrot innehåller en mängd olika antioxidanter som hjälper till att minska inflammation och har naturliga antimikrobiella och antibiotiska egenskaper som hjälper till att avvärja infektioner. Därför bör man dra nytta av dess hälsoeffekter genom att använda färsk ingefära i maträtter och bakverk.

Avokado

En av de bästa källorna till lösliga fibrer som finns som bidrar till både tarmhälsa och immunsystemet är avokado som kan ätas i sallade, på mackor och i till exempel sushi rullar.

Kiwi

Kiwifrukt är rik på fibrer, fytonäringsämnen, vatten och vitamin C och E. Denna tropiska frukt är perfekt i smoothies, fruktsallader och chiapudding.

Vitlök

Vitlök har länge används mot förkylning och det är bevisat att regelbunden konsumtion stärker immunförsvaret. Vitlök är en viktig källa till fytonäringsämnen. Alicin i vitlök ökar dessutom produktionen av vita blodkroppar som hjälper kroppen i sin kamp mot infektioner.