'

Vetenskap / Historia & arkeologi

Forntida människor kan ha använt skor för 148 000 år sedan

Det som ser ut som fotavtryck av människor som bar sandaler för över 100 000 år sedan får forskare att ifrågasätta tidigare antaganden.

Kirurger vid NYU Langone Health har transplanterat en genetisk modifierad grisnjure som efter 32 dagar fortsätter att fungera väl.

2023-08-20 Det som ser ut som fotavtryck av människor som bar sandaler för över 100 000 år sedan får forskare att ifrågasätta tidigare antaganden.

En ny analys av välbevarade markeringar på stenplattor på tre olika platser i Sydafrika har lett till slutsatsen att det rör sig om mycket gamla fotavtryck gjorda av människor som bar sandaler med hårda sulor.

Detta kan vara beviset på att människor redan under medelstenåldern började skydda fötterna från vassa stenar.

Slutsatsen drogs av forskarna på grund av markeringarnas ovanliga egenskaper. Markeringarna innehåller visserligen inga tår, men deras form påminner om någon form av primitiva sandalliknande skoavtryck.

Även dimensionerna stämmer med kortväxta hominidfotavtryck.

Forskarna experimenterade med att göra egna fotavtryck i våt sand med sandaler som liknar de som historiskt använts av ursprungsbefolkningen i södra Afrika som nuförtiden finns att hitta på museer. De liknade markeringarna som hittades på en av de tre arkeologiska platserna i studien, nämligen Kleinkrantz: skarpa kanter, inga tå avtryck, samt fördjupningar där läderremmarna mötte sulan.

Forskarna är inte helt säkra på om det stämmer, men anser ändå att det är möjligt att människor för så länge sedan försökte skydda fötterna från vassa stenar och andra faror.

"Under [mellersta stenåldern] kan en betydande fotskada ha varit en dödsdom", säger de. I detta scenario skulle sandaler ha varit en livräddare.

Så pass gamla möjliga skor kunde inte ha bevarats och det saknas därmed fysiska bevis av den sorten. Forskarna vågar ändå spekulera.

De äldsta hittills funna skorna i världen är ett 10 000 år gamla vävda barkskor från Oregon. Både från Israel och Armenien har forntida skor daterats att vara 5 500 år gamla. Även den mumifierade ismannen Ötzi bar skor när han mördades för drygt 5000 år sedan.

Man har tidigare debatterat huruvida 130 000 år gamla markeringar från en grotta i Grekland var skoavtryck som lämnats av neandertalbarn. Liknande fynd har även gjorts i Frankrike.

Forskarna menar dessutom att det finns en möjlighet markeringarna inte har med några människor att göra alls.

I denna studie har ingen av fotavtrycken daterats direkt. Man har utgått från åldern på närliggande stenar och sediment. De avtryck som finns på Kleinkrantz kan vara mellan 79 000 och 148 000 år gamla.

 

Referens:

Studien publiceras i tidskriften Ichnos.