Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa

Varför blir människor sköra efter 65 års ålder?

Ny spansk studie tittar på koenzym Q10s betydelse.

 

2022-03-12 En ny spansk studie har kunnat hitta ett samband mellan brist på koenzym Q10 (CoQ10) och sarkopeni, en degenerativ förlust av skelettmuskelmassa, något som leder till skörhet hos äldre. Detta är dock vanligare hos kvinnor.

CoQ10 laddar våra biologiska batterier, i och med det fungerar som bränsle för våra cellmitokondrier. CoQ10 transporterar elektroner men fungerar även som antioxidant i kroppen.

Varför blir människor sköra efter 65 års ålder?

Viktig är CoQ10 för hjärnan, hjärtat och musklerna eftersom de behöver mycket energi och är sårbara när man har underskott.

Studien har dock kunnat visa att brist på CoQ10 är både orsak till och en konsekvens av skörhet hos personer över 65 år. Vidare är en brist på CoQ10 även en faktor med samband till en kardiovaskulär risk.Brist på CoQ10 kan uppstå på grund av genetiska skäl och kroppens oförmåga att producera enzymet. Kroniska tillstånd såsom diabetes och neurodegenerativa sjukdomar är andra orsaker.

Enligt forskarna minskar CoQ10-nivåerna i kroppen med lägre nivåer av fysisk aktivitet, men har man låga nivåer CoQ10, är det också svårare att träna.

Trenden kan vändas genom att börja träna lite i taget och sedan öka den fysiska aktiviteten på ett regelbundet och progressivt sätt.

Ett annat sätt att öka tillgången på CoQ10 är genom att öka konsumtionen av nötter, och hälsosamma oljor såsom olivolja eller rapsolja.

När det gäller tillskott måste de tas med försiktighet eftersom de kan interagera negativt med vissa mediciner. En japansk studie har exempelvis visat att Ibuprofen kombinerad med koenzymer hade negativa effekter på levern.

Högre nivåer CoQ10 förbättrar blodkärlens hälsa, förhindrar skador på grund av kärlproblem såsom blodproppar, och ökar den fysiska kapaciteten eftersom musklerna får mer näring och energi. CoQ10 minskar även det onda kolesterolet och risken för hjärtinfarkt.

Äldre människor har allt att vinna på att motionera lite mer eftersom många effekter av åldrandet minskar.

En amerikansk studie visade att ett tillskott på 20 mg CoQ10 varje dag förbättrade blodflödet och minskade risken för hjärtkärlsjukdomar som uppstod på grund av ålder.

Att äldre kvinnor har större underskott kan ha att göra med klimakteriet men mer forskning behövs.


Källa: El Pais in English

Journalreferens: mdpi.com/2076-3921/11/2/279