NASA vill skicka en astronaut till Mars

Vetenskap / Universum och rymden

Mars den röda planeten

Astronomi är alltid intressant eftersom det fortfarande finns så hemskt mycket som vi vill veta om universum och eftersom det finns så mycket obesvarade frågor. Vi vill veta om vår ursprung och vi vill även veta om vilken framtid vi har.

Drömmen om att någon gång i framtiden kunna kolonisera Mars finns hos många visionärer och amerikanska astronauter och rymdforskare i dag. Drömmen tycks nu vara närmare än någonsin.

Det finns ett pågående projekt just nu som ska skicka en astronaut till Mars. Tanken är att han ska bo där i ca. 18 månader innan Mars och Jorden åter igen i sina banor runt Solen har en sådan position som gör resan tillbaka till Jorden lättast och kortast.

Kollonisation av planeten Mars

Innan man kan landa en astronaut på Mars måste man landa en på Månen. Anledningen är att man inte kan riskera att göra fel. Först vill man skicka några astranauter till Månen. Efter kolonisering av Månen och uppbyggnad av en by ska astronauterna prova att leva på Månen i några veckor eller månader.

Om något skulle hända på väg till Mars eller på Mars, kan astronauterna inte överleva. Det är inte lätt att överleva på Mars på grund av det klimat som finns på Mars.

Finns det liv på Mars?

En viktig del av meningen med en resa till Mars är att hitta eventuella bevis på att det finns liv på Mars. Om liv har uppstått på två planeter endast i vårt solsystem skulle detta underminera all tvekan om att liv på andra planeter i andra solsystem skulle finnas.

Först Månen

NASA vill ha astronauter på Månen i flera veckor, kanske månader. De vill bygga små byar där. Livet på Månen ska lära rymdforskare och austronauter mer om vad det innebär för en människa att bo på en annan himlakropp än Jorden.

Kolonisation av Mars

"300 år från nu kommer en hel del folk att bo på Mars och de kommer att semestra på Jorden", säger Jean Sterman, den sista mannen på Månen.

Många andra astronauter och rymdforskare delar samma vision och dröm. Detta är inte endast science fiction längre.

Mycket pengar

De här resorna till Mars och rymden stödjs inte av alla amerikaner. Det beror framför allt på att de kostar mycket och att USA nu befinner sig i ekonomisk kris.

14 oktober 2007

Källa: CBS 60 minutes