Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

Kattmyntas kända och dolda effekter

Snacka om att blanda nytta och nöje

Kattmyntas kända och dolda effekter

2022-06-15 När katter rullar i kattmynta, blir de berusade och får lyckorus. De nöjer sig inte med detta. De river och smular bladen med klor och tänder. Några forskare bestämde sig för att undersöka varför.  

Studien visade att när bladen förstörs utsöndras det insektsavvisande föreningar i luften något som leder till att katten badar i naturliga bekämpningsmedel. I samband med rullandet släpper bladen ut tillräckligt mycket kemikalier för att avvisa myggor. Forskarna ville undersöka vilka ytterligare effekter rivning och tuggning av blad har.

 

 

Kattmynta producerar så kallade irridoider som växten använder för att avvärja insektsattacker, bland annat nepetalaktol och nepetalakton, som även finns i silvervin. Förutom detta innehåller kattens näshålor receptorer för nepetalakton.

I studien ingick 16 friska katter och de fick bada och riva sönder silvervin. Det visade sig att flera typer av irridoider utsöndrades i samband med förstörelsen av bladen som gav katterna en högre starkare långvarigare lyckorus och njutning. Även insektsbekämpningen maximerades.

Kattdjur är inte ensamma med att försöka bekämpa insekter och parasiter med hjälp av växter men är ganska unika i att bli höga av det.

Forskningen publicerades i iScience.