En döendes hjärnvågor har spelats in första gången någonsin

KATEGORIER: Vetenskap / Neurologi

Kan förklara människors nära döden upplevelser.

 

 

2022-03-05 Vi har alla hört berättelser från människor som kommit nära döden. Oftast innefattar sådana berättelser uppfattningen om ett starkt ljus, man står utanför kroppen, och man känner oerhörd frid.

Forskningen är däremot knapp vad gäller vad händer i människors hjärna medan de dör.

Stonehenge, en neolitisk solkalender

Forskare har dock lyckats samla in kontinuerliga data från en döende persons hjärna med elektroencefalografi (EEG) som skulle övervaka en 87 år gammals patienthjärna som fick epileptiska anfall efter en operation.

Patientens tillstånd försämrades och dog medan inspelningarna pågick.

 

 

Läkarna kunde se förändringar i vad man brukar kalla för olika typer av hjärnvågor. Varje typ förknippas i friska människor med olika medvetandestadier såsom vakenhet, sömn, meditation, informationsbearbetning, och så vidare.

Forskarna kunde granska förändringar i dessa hjärnvågor strax före och efter hjärtstilleståndet som orsakade patientens död.

De kunde se en ökning av gammavågor som interagerade med alfavågor och konstaterade att detta hade att göra med minnesprocesser att göra.

Forskarna noterar också att patienten hade fått stora doser antiepileptiska mediciner och hade gått genom trauma på grund av fallet som ledde till operationen och sedan de epileptiska anfallen och slutligen hjärtstilleståndet.

Ändå tror forskarna att mätningarna har gett en insikt i vad händer när människor dör och tror att man under övergången från levande till död, går genom en så kallad ”livsöversyn” som används av personen som varit nära döden, då minnena av livet man har levt triggas i gång.

Den här processen är en biologisk respons på döden och evolutionens sätt att hjälpa oss lämna jordelivet.

Denna forskning publicerades i Frontiers in Aging Neuroscience.

Källa: Sciencealert.com