Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

Varför varnar FNs World Food Programme för ökad svält i världen?

Forskare har undersökt matsituationen i världen. 

Dyrare mat men ingen matbrist

2022-05-25 Kriget i Europa leder till kraftig minskad matproduktion i Ukraina, men enligt en ny studie kommer det att leda till högre matpriser men ingen global svält på grund av matbrist.

Ukrainas spannmålsproduktion är inte så stor och kan produceras i andra länder skulle det uppstå någon brist, medan produktionen av solrosolja är betydligt större, men inte så viktig från försörjningsperspektiv.

 

 

Enligt en simuleringsmodell kommer priserna att öka med 5-15% om Ukrainas skörd halveras runt om i världen. Matpriserna steg dock redan före kriget. Stigande priser på diesel och handelsgödsel påverkar också den höjda matpriserna, alltså inte endast mindre skördar.

De ökade priserna kan gynna producenter av spannmål i andra länder. Å andra sidan kommer köttpriset också att öka på grund av ökade kostnader.

FN:s World Food Programme varnar för ökad svält men det är inte bristen på mat som är den bakomliggande orsaken utan fattigdom i många länder i världen som är den bakomliggande orsaken och inte någon brist på mat i sig, menar forskarna.

Läs mer om studien på Agrifoods webbplats