Borsta tänderna för en friskare hjärna

Vetenskap / Hjärnan

Bakterier som orsakar tandköttsbesvär kan röra sig från munnen till hjärnan.  

Borsta tänderna för en friskare hjärna

2019-06-08 Forskare har upptäckt ett tydligt samband mellan tandköttssjukdomar och Alzheimers.

Forskare vid Bergens Universitet har upptäckt DNA-baserat bevis att bakterier som orsakar tandköttsbesvär kan röra sig från munnen till hjärnan. Bakterierna producerar ett protein som förstör nervceller i hjärnan, vilket i sin tur leder till förlust av minne och i slutändan till Alzheimers.

Enligt forskarna orsakar inte bakterierna på egen hand Alzheimer. Närvaron av dessa bakterier gör att sjukdomen utvecklas snabbare.

Den goda nyheten är att den här studien visar att man genom att borsta tänderna och använda tandtråd kan skjuta upp denna sjukdoms utveckling.

Har du gingivit och har du Alzheimers i familjen, kan du ta rådet på största allvar. Gör även regelbundna tandläkarbesök.

Forskare har tidigare upptäckt att bakterier som orsakar tandköttsbesvär kan röra sig från munnen till hjärnan, där de fruktansvärda enzymerna de utsöndrar kan förstöra nervcellerna i hjärnan. För första gången har forskare DNA-bevis för denna process från mänskliga hjärnor. 

Forskarna undersökte 53 personer med Alzheimers och upptäckte enzymet i 96 procent av fallen.

Piotr Mydel, en av forskarna och studiens ledare, hävdar att de håller på att utveckla läkemedel som blockerar de skadliga enzymerna från bakterierna och hindra en snabb utveckling av Alzheimers. Det finns planer att testa detta läkemedel senare i år.


Källa: Brush your teeth – Postpone Alzheimer´s, University of Bergen