Reseberättelse: Alicante, Spanien

Livsstil / Resor / Artikel

Spanien Alicante

Det är i dagsläget ganska billigt att ge sig till Alicante. Med det norska flygbolaget Norwegian, som du hittar på www.norwegian.no behöver resan till Alicante inte överstiga 1500 SEK - tur och retur.

Alicante Spanien Palmträd

När du väl anlänt vid Alicante Flygplats, är det bara att ta första bussen till Alicante, som i dagsläget (2008) endast kostar 1,5 EURO, dvs. cirka 15 kronor. Akta bara så att du inte tar en buss till Benidrom eller någon annan stad, om det är Alicante som du vill resa till. Det är en trevlig men onödig omväg. Om du är osäker på vilken buss du ska ta, ska du fråga människor vid flygplatsens busshållplatser. De flesta är engelsmän som har rest till Alicante flera gånger.

 

 

20 minuter senare har du kommit till en av de mysigaste och renaste städerna i Spanien - en blandning mellan nutid och dåtid, ungt och gammalt. Ett myller av restauranger, barer, caféer, härliga parker och andra mysiga uteställen väntar dig. Dessutom finns det en del sevärdheter i staden, bland annat Castillo de Santa Barbara, en del katolska kyrkor, statyer, m.m. I staden pågår ett ständigt byggnadsarbete och restaureringsarbete. Du kan därför höra en massa buller om du bor i ett område där arbete pågår.

Bo billigt i Alicante

Pension El Mar AlicanteDu kan bo billigt i Alicante. Du kan bo på hotell, hostal eller pension. Det billigaste sättet att bo är hostal eller pension som kan kosta allt mellan 15 EURO - 30 EURO per natt och person. Dessutom finns det en massa annonser på rum i lägenheter som man kan hyra för ca. 180 EURO / månad, men om du inte kan språket och om du inte har varit i Alicante förr är det nog bäst att vara försiktig med sådant eftersom det kan bli dyrt med taxiresor och du kan bli besviken vad gäller de billigaste alternativerna.

 

 

Pension El Mar är ett av de billiga ställena som ligger precis vid hamnen i Alicante, men rummen är rena och servicen god. Varje dag får man ny handduk och var tredje dag får man alla lakan ombytta. Behöver man hjälp med något kan man fråga personalen som gärna svarar på alla frågor. Det kan handla om allt mellan himmel och jord, t ex bra medicin mot hosta eller var någonstans man kan tvätta sina kläder.

Träffa alicantinos

Alicantborna är mycket trevliga och de tycker om att prata med folk som kommer från andra länder. Vänta dig inte att de kan så mycket engelska. Ungdomar och folk som arbetar på bankerna kan lite engelska, men de äldre generationerna väntar sig att du ska kunna prata spanska. Av en eller annan orsak så väntar de sig att du kommer antigen från Frankrike eller Tyskland. Därför kan de frågar om du "eres de Allemana o Francia". Det gör inte så mycket om du inte kan så mycket spanska. De uppskattar väldigt mycket om du försöker prata på deras eget språk och som tur är, har de tålamod med dig. Många spanska ord liknar engelskans ord, därför kan det märkligt nog vara ganska lätt att förstå spanska. Behöver man extra hjälp med språket kan man alltid köpa en liten fick ordbok och man kan slå upp de ord som man behöver kunna.

 

 

Vale

Ett ord som du kommer att höra särskilt ofta är "Vale". Det är svenskans (och engelskans) motsvarighet till "Okej".

Risker och kriminalitet

I Spanien verkar folks värde skattas utifrån kläderna som man bär. De flesta Alicantbor är välklädda. De som inte är lika välklädda kan i många fall vara personer som inte har något jobb och i vissa fall inte heller någonstans att bo. Som tur är får staden en mycket bra polisbevakning och man ska helst känna sig trygg när de många polisbilarna på vilka det står "Guardia Civil" (Stadspolisen) kör runt eller står parkerade lite överallt. Det är kanske anledningen till varför Alicante är en sådan lugn stad.

 

 

Sevärdheter

Castillo de Santa Barbara i AlicanteSom turist är det mycket du kan se och uppleva i Alicante. Arkitekturen i staden är en blandning av gammalt och nytt. Det finns en mycket välbevarad slottruin i Alicante som heter Castillo de Santa Barbara, liksom gamla vackra katolska katedraler och kyrkor, den fina stranden och en stor Casino.

Shopping och butiker

Har du gott om pengar ska du shoppa kläder efter smak. Det är dock ganska dyrt att shoppa i Alicante, men märkesvaror är det gott om. Vill du handla billigt, kan du här och där finna billiga butiker som ägs av kineser varifrån deras varor också kommer. Det mesta kostar 1 euro i dessa butiker och du kan spara hundralappar om det är mycket som du ska shoppa.

Skyltfönster AlicanteHar du pengar och lust, varför inte shoppa kläder från Hugo Boss eller Prada. Kanske kan du hitta din drömklänning som du ska ha på en gala, fest, eller på bröllopet. Om du däremot inte har så gott om pengar, kan du äta på restaurang någon gång (Du måste smaka Paellan) och du kan i stället handla billigt mat på Mercadona. Det finns minst 2 Mercadonna i Alicante och maten kommer inte att göra dig besviken. Allt du handlar är gott och billigt. Tänk dock på att spaniorer håller fiesta, även vintertid. Affärerna är därför öppna mellan 9-14 samt 17-21. Caféer, barer och restauranger håller för det mesta inte fiesta.