NASA: Rekordvarm juli 2023, 2024 förutspås bli ännu varmare

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

NASA hävdar dessutom att de fem hetaste juli-månaderna sedan 1880 har alla inträffat de senaste fem år

NASA: Rekordvarm juli 2023, 2024 förutspås bli ännu varmare

Den här bilden visar globala temperaturavvikelser för juli 2023 enligt GISTEMP-analysen av forskare vid NASA:s Goddard Institute for Space Studies. Temperaturavvikelser återspeglar temperaturer juli 2023 jämfört med den genomsnittliga temperaturen juli 1951-1980. Kredit: NASA:s Goddard Institute for Space Studies

2023-08-15 Enligt de senaste rapporterna från NASA har juli 2023 officiellt blivit den varmaste juli som någonsin registrerats, sedan de började göras år 1880.

Den globala medeltemperaturen för juli 2023 överträffade alla tidigare mätningar, vilket väckte oro över klimatförändringarnas eskalerande effekter.

De data som samlas in av NASA: s omfattande nätverk av satelliter och markbaserade sensorer indikerar en oroande trend. Stigande utsläpp av växthusgaser, främst orsakade av mänskliga aktiviteter, intensifierar jordens värmeobalans. Som ett resultat upplever planeten enastående temperaturökningar, många skogsbränder, samt stora livshotande hälsorisker, liksom utrotning av många djurarter.

"NASA-data bekräftar vad miljarder människor runt om i världen bokstavligen kände: temperaturerna under juli 2023 gjorde månaden till den varmaste någonsin. I varje hörn av landet upplever amerikaner just nu effekterna av klimatkrisen, vilket understryker hur brådskande president Bidens historiska klimatagenda är, säger NASA-administratören Bill Nelson. "Vetenskapen är tydlig. Vi måste agera nu för att skydda våra samhällen och vår planet; det är den enda vi har."

Temperaturökningarna var störst i delar av Sydamerika, Nordafrika, Nordamerika och den antarktiska halvön. I genomsnitt med runt +4 grader Celsius. Många människor dog och drabbades av värmerelaterade sjukdomar.

NASA hävdar dessutom att de fem hetaste juli-månaderna sedan 1880 har alla inträffat de senaste fem åren.

"Klimatförändringar påverkar människor och ekosystem runt om i världen, och vi förväntar oss att många av dessa effekter kommer att eskalera med fortsatt uppvärmning", säger Katherine Calvin, chefsforskare och senior klimatrådgivare vid NASA:s högkvarter i Washington. "Vår byrå observerar klimatförändringar, dess effekter och dess drivkrafter, som växthusgaser, och vi har åtagit oss att tillhandahålla denna information för att hjälpa människor att planera för framtiden."

El Niño och La Niña

Till de höga temperaturerna bidrog de höga havstemperaturerna i östra tropiska Stilla havet. Anledningen är att El Niño har börjat utvecklats sedan maj 2023, och vars största effekter enligt NASA kommer att kunna kännas av under tidsperioden februari, mars och april nästa år 2024.

El Niño är en naturlig klimatisk fenomen. Under en El Niño-episod kan värmeackumuleringen i havsvattnet leda till en ökning av den globala temperaturen. Detta resulterar i extrem värme och påverkar väder- och klimatförhållandena på flera kontinenter.

La Niña har däremot en motsatt effekt och kyler ner havstemperaturer och världsklimatet.

Även om dessa fenomen uppkommer normalt och kan påverka temperaturen på jorden, är det inte normalt att El Niño börjar utvecklas på norra halvklotet under sommaren. 

NASA: Rekordvarm juli 2023, 2024 förutspås bli ännu varmare

Detta diagram visar globala temperaturavvikelser för varje juli sedan 1880-talet, baserat på NASA:s GISTEMP-analys. Anomalier återspeglar hur mycket den globala temperaturen var över eller under 1951-1980-normen för juli. Kredit: NASAs Goddard Institute for Space Studies / NASAs Earth Observatory

Katastrofal sommar för jorden

Enligt Prof. Eliot Jakobson upplevde vi från 3 juli till 7 augusti 36 dagar i sträck av rekordhöga temperaturer.

Människor i Kina har också drabbats hård. Många har sökt skydd undan hettan i skyddsrum, medan många har blivit sjuka av värmen och minst livet.

Skogar och hela städer brinner ner i Europa, Ryssland, Kanada, Afrika och Hawaii. Stormar och monsundrivna översvämningar har drabbat delar av USA, Mellanöstern, Asien och Nordeuropa. Korallrev utanför USA: s kust upplevde 100% dödlighet.

"Den största effekten av El Niño kommer faktiskt att inträffa 2024", säger chefen för NASA Goddard Institute for Space Studies, Gavin Schmidt, till AFP. "Så vi förväntar oss att 2023 inte bara kommer att bli exceptionellt varmt och möjligen ett rekordvarmt år, men vi förväntar oss att 2024 kommer att bli ännu varmare."

Experter varnar för att om brådskande åtgärder inte vidtas för att mildra klimatförändringarna kommer situationen bara att förvärras.

 

Källor:

NASA Clocks July 2023 as Hottest Month on Record Ever Since 1880, NASA, 2023-08-14

Sciencedirect: NASA: July Was Hottest Month on Record, But 2024 Looks Even Hotter - Sciencealert, 2023-08-15