Hopp i kampen mot depression: Forskare identifierar ny behandlingsbar orsak

Livsstil / Psykologi och samhälle

2024-03-14 Svenska forskare identifierade dold fysiologisk orsak till depression som oftast går obemärkt.

Bild: Depositphotos

I en banbrytande studie från Lunds universitet har forskare funnit en oväntad ljusglimt i kampen mot depressionens mörka moln.

Omega-3, den gyllene gåvan från havet, visar sig ha en kraftfull effekt på depression hos personer med låggradig inflammation i kroppen.”Tidigare studier har visat att vissa personer med depression har förhöjda inflammationsmarkörer. Forskare har undersökt om omega-3 med högt innehåll av fettsyran EPA hjälper mot depression när patienten samtidigt har inflammation i kroppen.”

Studien, publicerad i den ansedda tidskriften Brain Behavior and Immunity, belyser en intressant koppling mellan inflammation och depression. Forskarna delade in 101 patienter med depression i olika grupper baserat på inflammationsnivåer. De som hade låggradig inflammation, en dold fiende som ofta går obemärkt förbi, upplevde en remarkabel förbättring av sitt mående när de tog omega-3 tillskott.

För de med höggradig inflammation var effekten mindre tydlig. Men studien öppnar dörren för nya frågor och hoppfulla framtidsutsikter. Kan en längre behandlingstid eller en högre dos omega-3 ge lindring även till dem?

Klara Suneson, nyligen disputerad i psykiatri, och Daniel Lindqvist, en erfaren forskare inom biologisk psykiatri, har lett detta banbrytande projekt. Deras arbete ger starka argument för att individualisera depressionens behandling genom att identifiera biologiska markörer, som inflammation.

Denna studie kan leda till en mer effektiv och personlig strategi för att bekämpa depressionen. Omega-3 kan ge hopp och ljus till de drabbade och bana vägen för en lyckligare framtid.

Publikation:

Omega-3 fatty acids for inflamed depression – A match/mismatch study” Brain Behaviour and Immunity Brain Behaviour and Immunity, online 1 mars 2024.