Coco Chanel: Citat

Livsstil / Citat & biografier

Coco Chanel

Coco Chanel var en kvinna som lyckades åstadkomma stora förändringar när det gäller hur kvinnor såg på sig själva. Hon har hjälpt kvinnorörelsen minst två gånger genom att skapa kläder som befriade kvinnor från plågsamma korsetter och som befrämjade imagen av den självständiga framgångsrika kvinnan i början på 1900-talet men även senare efter andra världskriget.

Till citat

 

 

Coco Chanel - Biografi

Gabrielle Bonheur eller "Coco Chanel" föddes den 19 augusti 1883.

Hon var den banbrytande franska modedesignern vars modernistiska filosofi, herrinspirerade kvinnomode och dyra enkelthet gjorde henne till den viktigaste gestalten på 1900-talet. Hennes påverkan på haute couture var så pass stor och genomgripande, att hon är den enda inom branschen som anses av Time Magazine utgöra en av de 100 mest inflytelserika personerna på 1900-talet.

 

 

Hon var enligt Time Magazine inte endast före sin tid. Hon var före sig själv. Hon var smart, hon var chic och banbrytande. Kläderna som hon skapade förändrade både hur kvinnor så ut och hur de såg på sig själva.

Coco ChanelCoco Chanels trendiga, eleganta kreationer revolutionerade modet på 1910-talet. Hon befriade kvinnor från de obekvämma och stela klädesplaggen som kvinnorna bar i slutet på 1800-talet. Hon frigjorde kvinnorna från den plågsamma korsetten. Samtidigt främjade hon sin egen självbild: 1900-talets oberoende och framgångsrika kvinnan med en personlighet, ett självförtroende och en unik stil.

 

 

Även om hon aldrig skulle ha kallat sig feminist, var hon viktig för kvinnornas frigörelse. Hon hjäpte via sitt modeskapande kvinnorna två gånger under två distinkta perioder - på 1920-talet och på 1950-talet. Hon drog även in sportkläderna i modevärlden.

Man kan enligt Time Magazine se hur hennes stil hade utvecklats från nöd och trots. Hon hade inte råd med tidens dyra modekläder. Därför gjorde hon sitt eget mode, och hon började med sig själv. Hon kom att associeras med den moderna rörelsen som inkluderade Diaghilev, Picasso, Stravinsky och Cocteau. Precis som dessa artistiska protagonister, var hon fast besluten att bryta mot de rådande reglerna och uppfinna ett nytt sätt att uttrycka sig själv. Cocteau sade en gång att "hon har, genom ett slags mirakel, arbetat med mode enligt regler som endast skulle ha värde för målare, musiker, poeter."

Den berömda Chanel DräktenHon började sin karriär med att göra hattar. En fattig kvinna som hatade Belle Epoques modevaror. Hon lär ha sagt: "Hur kan en hjärna fungera under de där hattarna?". Något som Coco själv aldrig kan anklagas för att inte ha gjort. Hon var en mycket intelligent kvinna något som återspeglas i allt vad hon har gjort. Det mesta som hon har sagt kan citeras: "Mode handlar inte i första hand om kläder. Mode finns i luften, den föds utav vinden. Man kan intuitivt känna detn. Det finns i himlen och på vägen."

 

 

Chanelkostymen lanserades 1924. Den bestod av en knälång kjol och en jacka. Accessoaren var ett långt pärlhalsband. Chanel gjorde även "den lilla svarta" populär, som kunde bäras vid många tillfällen. Den chockade allmänheten i början men blev snart en stor succé.

Det var också Chanel som introducerade "dräktsmycken" in i modevärlden. De bestod av en serie accessoarer: halsband, kedjor och pärlor i flera rader.

Det var dock parfymen Chanel No 5 som gjorde henne till miljonär. Det var första gången i historien som ett syntetiskt parfym tog ett designers namn. En av Coco Chanel mest kända citat är "Den här parfymen är inte bara vacker och doftande. Den innehåller mitt blod och svett och en miljon krossade drömmar."

Alla hennes kläder bar den berömda chanel-symbolen. Den här symbolen var inte hennes egen design. Hon fick den av Chateau de Cremats ägare. Hon lär också ha sagt att "Enkelhet är nyckeln till all sann elegans". Hon tog sådana tyger som ansågs vara billiga och uppgraderade dem. Alla kläder som Chanel designade var enkla, bekvämma och avslöjande.

 

 

1939 började det andra världskriget och Coco Chanel stängde sina butiker. Detta var inte en tid för mode, sa hon, och flyttade till hotell Ritz. Hon bodde där i över 30 år. Hon bodde där även under den nazistiska ockupationen av Paris. Under den tiden hade hon en affär med en tysk officer och spion vid namn Hans Gunther von Dincklage. Hon har kriticerats hårt för den här affären. Även om hon bodde på Ritz hade hon en lägenhet och ett hus. 1945 flyttade hon till Schweitz. Hon återvände till Paris år 1954 och hon återvände samtidigt till modevärlden. Hennes nya kollektion uppskattades inte av parisare på grund av hennes affär med den tyske spionen. Kollektionen var en succé bland amerikanare som hade blivit hennes mest populära köpare. De köpte hennes kostymer - i mängder.

Coco Chanel dog i Paris den 10 januari 1971, 87 år gammal, i hennes privata svit på Hotel Ritz. Hon blev begraven i Lausanne, Schweiz. På gravstenen finns ett inristat lejonhuvud, hennes stjärntecken, Lejonet.

Sedan 1983 har den tyska designern Karl Lagerfelt tagit på sig rollen som Art Director för Chanel, både för haute couture och Prêt - à-Porter. Han har gjort Chanel många gånger större än den var under Coco Chanels egen tid.

Källa: Time Magazine