Lilith (svarta månen) i astrologin

Astro / Astroskola

Förstå Lilith energin i astrologin för större framgång i livet.

Lilith (svarta månen) i astrologin

2023-01-16 I astrologin är Lilith (också kallad svarta månen) inte en himlakropp utan snarare en punkt.

Månens bana runt jorden är elliptisk. Ibland befinner sig därmed månen närmare jorden och ibland längre bort.

Lilith är den punkt som markerar det maximala avståndet månen kan befinna sig från jorden vid en vis tidpunkt.

Lilith spenderar flera månader i varje stjärntecken och astrologiskt hus.Lilith i mytologin

Enligt Judisk mytologin var Lilith och inte Eva den första kvinnan. Hon skapades precis som Adam av jord. Således skapades de jämlikar.

Problemet var dock att Adam ville vara den dominerande partnern men Lilith gick inte med på det. Därför blev Lilith utkastad från Eden och ersattes av Eva som skapades utav Adams revben.

Eva tillät Adam att ha makten. Hon var inte rebellisk och olydig som Litith, men dum nog att äta äpplet.

Lilith straffades genom att hon demoniserades.

Vill du fördjupa dig i mytologin kan du läsa Lilith – kvinnan, myten och förebilden, av Britt Farstad, lektor på Högskolan i Gävle.Hur tolkar man Lilith i astrologin?

Lilith handlar om konflikten mellan kontroll och frihet, konservatism och liberalism, hierarkier och jämlikhet, rättvisa och diskriminering, liksom om hur människornas sanna natur inte alltid accepteras av samhället.

Lilith anses också stå för det vilda i oss, som kan utmana samhällsstrukturerna samt maktförhållandena i samhället. Resultatet blir förändring.

Splittringen mellan den vilda och den tama kvinnan, har skapat problem och dualitet för kvinnor, anser feministiska astrologer. Kvinnor håller på att integrera deras inre Lilith på vägen mot jämlikhet mellan könen.

Psykologiska astrologer ser Lilith som skuggan, det man undertrycker eller på vilket sätt man överdriver. Integrering och acceptans av det som man inte kan förändra hos sig själv, blir slagorden.Lilith och det astrologiska huset eller stjärntecknet det påverkar

I enlighet med huset och stjärntecknet transiterande Lilith eller Lilith i födelsehoroskopet befinner sig i kommer man att kunna ta reda på:

- vad det vilda (ibland undertryckta) inom oss handlar om,

- varför man eventuellt blir diskriminerad i livet eller under vissa tidsperioder,

- vilka orättvisor man kommer att möta samt

- hur man underminerar sig själv när man inte vågar stå för den man är.

Lilith energin kan komma till uttryck genom att man blir hård kritiserad, avvisad, marginaliserad och diskriminerad, när man uttrycker Lilith-husets energi. 

Lilith kan dock som sagt även komma till uttryck genom att man helt ignorerar det vilda inom sig själv, som vill att vi skall leva genuina liv.

En obalanserad Lilith handlar om extremer och överdrifter.

Huruvida det är värt att kämpa för den man är eller inte, är upp till var och en av oss, men i de flesta fall kommer man att göra det i och med det som först upplevs som svaghet omvandlas styrka.Lilith i de 12 husen

Du kan ta reda på var någonstans Lilith befinner sig i ditt födelsehoroskop genom någon online tjänst som möjliggör detta för dig.

Lilith i väduren eller första huset

Det är utseendet man blir avvisad, kritiserad eller hånad för.

Man kan också ta så pass nya initiativ att andra stör sig på det. Man kan utmana andra genom sitt nytänkande men man kan också sluta med att man förädrar samhället. Einsteins banbrytande teorier är ett exempel.

Man kan också söka självständighet. Ghandi sökte exemeplvis självständighet för Indien med Lilith i väduren.

Michael Jackson är ett bra exempel på någon som aldrig var nöjd med utseendet. Hans hudfärg genomgick också förändringar. Han hade Lilith i första huset i väduren, alltså dubbelt så mycket energi!

Prins Harry är ett exempel på någon som bröt med engelska kungahuset och skrev en bok om intima detaljer. Han har Lilith i väduren.Lilith i oxen eller i andra huset

Andra kan tycka att man inte förtjänar pengar och bekvämlighet. Under vissa tidsperioder kan man faktiskt gå hungrig eller förlora allt.

Matvanorna kan också skilja sig från andra. Man kan vara vegetarian bland köttälskare.

Man kan också vilja ha mycket men lever bland minimalister.

Ditt värdesystem kan också upplevas som ett hot av andra.

Låt inte andra bestämma hur du värderar dig själv. Inse att överflöd finns överallt. Lär dig uppskatta det du har. Utveckla dessutom dina talanger och gör allt du kan för att skaffa biten mark du vill ha. Börja odla.

Amber Heard (Lilith i oxen) blev anklagad för att vara ute efter Depps pengar och tvingades betala miljoner dollar som hon inte hade. Hon har Lilith i oxen.

Lilith i tvillingarna eller i tredje huset

Man blir hånad för hur man tänker och för vad man säger. Folk i omgivningen kan tycka att man är alltför nyfiken, för ointelligent, eller det motsatta - för smart - för ens egen skull.

Man kan prata för mycket eller skvallra för mycket, enligt omgivningen. Du kan prata med fel människor eller bo i grannskap som andra inte gillar. Du kan skaffa till slut en radioshow eller skriva för en stor publik och kanske gillar många vad du har att säga ändå. Du kan kämpa för lika rättigheter och emot fördomar.

Man kan vara lite av en nörd.

Elon Musk har Lilith i tredje huset. Han vill bland annat utvecklas implantat för hjärnan, för att bota sjukdomar och förbättra människors kognitiva förmågor.Lilith i kräftan eller i fjärde huset

Folk kan störa sig på en för att man är så känslig och subjektiv men det motsatta kan också ibland gälla: att man inte gillar i synnerhet när kvinnor är objektiva och opartiska, och därmed okvinnliga. Det kvinnliga kan hånas rent allmänt med.

Man kan vara det oönskade barnet i familjen eller någon som inte passar in. Man kan provocera andra familjemedlemmar. Man kan ha en provocerande vild syster.

Det som gör dig unik, din subjektivitet, dina känslor, din medkänsla, är någonting som världen behöver ha mer av. Inse detta.

Du kan skaffa en familj så som en familj borde vara, med alla inkluderade, alla älskade, ingen försummad familjemedlem.

Prinsessan Diana passade inte in i kungahuset med Lilith i kräftan. Hon blev aldrig någon drottnig i England, i stället blev hon Hjärternas drottning.

Lilith i lejonet eller i femte huset

Man kan vara någon med en naturlig talang att underhålla andra människor, eller med en naturlig charm, men någon annan vill ha rampljuset, och man blir demoniserad på grund av det.

Andra kan också se ner på någon som får mycket uppmärksamhet men som man inte tycker är så smart. Man får en gratis tur på grund av det snygga utseende tycker vissa, även om man själv jobbar hårt.

Man kan nog använda utseendet till sin fördel ändå. Folk ser bara så mycket deras fördomar tillåter ändå.

Marilyn Monroe och Jennifer Lopez, båda med Lilith i lejonet, anses båda komma långt på grund av deras utseende, inte för deras talanger eller ansträngningar.Lilith i jungfrun eller i sjätte huset

Man kan hånas för att man gillar ordning och reda, för att man gillar renhet och hygien. Man gillar perfektion.

Jobbet man gör, kan vara obekväm för vissa. Det gäller dock att inte vara alltför naiv. Ju större fiender man skaffar sig, desto svårare blir det för dig.

Julian Assanges jobb blev källan till hans undergång. Han avslöjade statshemligheter som gjorde honom farlig. Han har Lilith i sjätte huset. Hans hälsa har också påverkats negativt.

Hugh Hefter grundade Playboy och hade ett udda jobb. Han gillade kvinnlig perfektion. Jungfrur är det motsatta av vad kvinnorna som hamnade i tidningen ansågs vara. Han var obekväm för feminister samt för kvinnor vars anseende förstördes.

Lilith i vågen eller i sjunde huset

Man kan utveckla en besatthet med mode och skönhet, som andra tycker är löjligt. De kan mena att det bara bevisar hur ytlig någon är.

Man kan bli avvisad av partnern eller ha svårt för att hitta en som man vill gifta sig med.

Att välja att inte gifta sig med sitt livs kärlek kan vara en bra alternativ för dig.

Du bör dessutom aldrig vänta på att en partner skall göra dig glad. Gör dig själv glad genom att ha egna mål, drömmar och projekt.

Prinsessan Diana med Lilith i kräftan i sjunde huset, passade inte in i kungafamiljen och avvisades av Charles som älskade en annan kvinna.

Madonna med Lilith i sjunde huset menar nu att hon aldrig borde ha gift sig.

Coco Chanel var en modeguru för kvinnor, men gifte sig aldrig. Oprah gifte sig inte heller.Lilith i skorpionen eller i åttonde huset

Folk kan ta avstånd från någon som de tycker har gått genom fasanfulla saker, bara för att de inte vill tänka på det negativa. Man kan vara med om död och mycket negativa tankar.

När man öppnar upp blir man sårbar och andra vet vilka knappar de skall trycka på. Du kan känna dig manipulerad.

Även avslöjandet av hemligheter kan skapa trubbel. Man kan vara en sanningssägare som har en omvandlande effekt på människor och samhället.

Lita på att allt du gör har en omvandlande effekt. Klandra inte dig själv för den reaktion andra har eftersom de lyssnar.

Edward Snowden har Lilith i 8e huset och han avslöjade vad NSA höll med på vad gäller olovlig övervakning av både amerikanska och utländska medborgare.

Lilith i skytten och i det nionde huset

I detta fall får man stå ut med andra människors begränsade synsätt. Förutom detta är man en sökare och man kan utforska olika livsåskådningar. Man kan komma från en annan kultur eller ett annat land och man väntas ge upp tidigare tankemönster, någonting som inte sker bara för att andra inte gillar hur man tänker.

Det finns ett behov av att rätta andra, att berätta för andra varför jorden snurrar runt solen. Det bästa är att försöka hitta accepterade sätt att utbilda och undervisa andra.

Oprah har Lilith i det nionde huset och hon har nått hela världen med hennes show och hon har ofta tagit upp alla slags sociala frågor.

I extrema fall kan folk få för sig att man inte riktigt är klok i huvudet.

Britney Spears med Lilith i skytten hamnade i den situationen och det kostade henne över ett decennium av ofrihet.

Carl Jung hade Lilith i skytten. Han kritiserades för hans försök att sammanfoga andlighet och psykologi. Icke desto mindre har många av hans teorier haft stor genomslagskraft.Lilith i stenbocken och det tionde huset

Du kan utmana makthavarna eller staten med Lilith i det tionde huset men du kan också fokusera väldigt mycket på att skaffa makt själv.

Du kan också ha ett stort behov av att coacha andra och få de att uppnå mer. Du kan tycka att folk i dina cirklar inte är framgångsrika nog, eller att de kunde ha gjort mera med sina liv. Man kan också ha människor i omgivningen som inte tror på att du har vad som krävs för att bli någonting i livet.

Rykte, anseende, det du är känd för, är viktiga för dig. Man kan vara lite för ansvarsfull som gör att man har strikta rutiner och inte har roligt.

Jennifer Lopez har Lilith i det tionde huset. Hon har varit gift ett par gånger men hon får männen att skriva under kontrakt att de aldrig kommer att prata illa om henne i samband med en separation.

Edward Snowden har Lilith i stenbocken och han har utmanad makten genom sina avslöjanden om övervakning.

Lilith i vattumannen och det elfte huset

Ett alternativ är att man ständigt känner sig utanför samhället och grupperna som man bör tillhöra. Anledningen kan vara simpel. Man kan vara liberal bland konservativa eller agnostisk bland religiösa.

Men det andra alternativet är att man är en humanitär eller att man tänker på ett sätt som saknar motstycke. Därmed kan man kanske påverka samhället eller har någon fom av utopiskt tänkande.

Carl Gustav Jung, Sigmund Freud, Moder Teresa, Julian Assange, har alla Lilith i det elfte huset. George Soros har Lilith i vattumannen.

Alla dessa stora namn har sina stora kritiker.Lilith i fiskarna och i det tolfte huset

Man blir hånad med Lilith i fiskarna eller det tolfte huset för att man sitter uppe hela natten och sover dagtid. Man kan ha en tendens att dagdrömma, att fantisera, att leva i sin inre värld. Man kan vara poetisk.

Om man får för mycket kritik för sådana egenskaper kan det sluta med att man helt stänger av i denna mening. Med att man i sin tur hånar det idealistiska, det romantiska, det subjektiva. Även religion kan vara ett viktigt tema i livet. Men man kan ha en tendens att kanske avvisa eller utmana traditionell religion och i stället bli en mystiker.

Man kan lida från depression med en sådan Lilith position eller sluta under vissa tidsperioder helt ensam, men i lyckliga fall hittar men alla svar inom sig själv.

Madonna har Lilith i fiskarna. Som barn gick hon i katolsk skola och därifrån hämtade hon en stor del av hennes inspiration. Hennes favoritsmycke har varit korset. Hon kom också i konflikt med påven på grund av sången Like a Prayer och med konservativa på grund av många olika orsaker.

Eckart Tolle, den mest kända mystikern just nu, har Lilith i fiskarna. Han led av depression som blev anledningen till sitt uppvaknande.