10 anledningen till varför du bör sjunga för hälsa och välbefinnande

Sjung med, sjung i kör eller träna din sångröst varje dag! Du får både mer glädje och bättre hälsa!

10 anledningen till varför du bör sjunga för hälsa och välbefinnande

2019-12-12 Tycker du om att sjunga? Märker du hur glad du blir av det?

Sjunger du varje dag får du dock inte bara en allt bättre sångröst. Att sjunga förbättrar dessutom din fysiska psykiska och sociala hälsa.

 

Här är 11 olika sätt på vilka detta sker.

1. Starkare immunförsvar

Enligt forskning vid universitetet i Frankfurt stärker sjungandet immunförsvaret.  I studien testade man professionella körmedlemmars blod före och efter en timmes lång repetition. Forskarna märkte att det var mängden proteiner i immunsystemet som fungerar som antikroppar, kända som Immunoglobulin A, som var betydligt högre omedelbart efter repetitionen. Samma ökningar inträffade inte efter att körmedlemmarna passivt lyssnade på musik.

2. Ett sätt att komma i form

För äldre, funktionshindrade och skadade kan sång vara en utmärkt träningsform. Även om du är frisk får dina lungor ett träningspass när du använder riktiga sångtekniker. Andra relaterade hälsofördelar med att sjunga inkluderar ett starkare membran och en stimulerad cirkulation. 

Eftersom du drar in en större mängd syre när du sjunger än när du gör många andra typer av träning, tror vissa till och med att sjunga kan öka din aeroba förmåga och uthållighet.

 


3. Bättre hållning

Att stå upp är en del av rätt teknik när du sjunger, så med tiden kommer god hållning att bli en vana! När din bröstkavitet expanderar och axlarna och ryggen justeras förbättrar du din hållning i stort.

4. Bättre sömn

Enligt en hälsoartikel i Daily Mail Online, tror experter att sång kan hjälpa till att stärka hals- och munhålemusklerna, vilket hjälper till att stoppa snarkning och sömnapné. Om du känner till dessa sjukdomar, vet du hur svårt det kan vara att få en god natts sömn!

 

 

5. Minskad depression

Humöret blir bättre av att sjunga för att kroppen släpper endorfiner, den känslomässiga hjärnkemikalien som skapar glädje. Dessutom har forskare identifierat ett litet organ i örat som kallas sacculus, som svarar på de frekvenser som skapas av sång. Svaret skapar en omedelbar känsla av nöje, oavsett hur duktig man är på att sjunga. 

När man sjunger glömmer man bort vardagens problem.

6. Lägre stressnivåer

När man sjunger slappnar man av. Kroppen producerar minskade halter av ett stresshormon som kallas kortisol i blodströmmen.

 


7. Bättre fokus

Förbättrad blodcirkulation och en syresatt blodström gör att mer syre når hjärnan. Detta förbättrar mental vakenhet, koncentration och minne.  

Alzheimers Society har även etablerat en ”Sjunga för hjärnan” service för att hjälpa människor med demens och Alzheimers bevara sina minnen.

8. Fler vänner

Oavsett om du sjunger i kör eller helt enkelt tycker om att sjunga karaoke med dina vänner, är en av de oväntade hälsofördelarna de som kommer från ett bättre socialt liv. 

9. Bättre socialt självförtroende

Att få beröm från dina vänner och familj kan vara nyckeln till att övervinna scenskräck. Med tiden har du lättare för att presentera alla typer av material framför en grupp så självförtroendet ökar.

 


10. Bättre kommunikationsförmåga

Enligt en artikel i The Guardian  att sjunga för spädbarn hjälper att förbereda deras hjärnor för språk. Musik är lika viktig som att lära och skriva i ung ålder för att förhindra språkproblem senare i livet. 

Tack till Lifehack