Fyra grundstenar till ett bättre liv - din guide till personlig frihet

Astro / Inspiration / Artikel

Don Miguel Ruiz skrev boken ”Fyra grundstenar för ett bättre liv - din guide till personlig frihet” för att sprida kunskap om hur toltekerna ser på livet.

Fyra grundstenar till ett bättre liv - din guide till personlig frihet

I boken kan vi lära oss om de fyra grundstenarna, som leder till ett lyckligt liv. De är enkla och självklara. Men att verkligen leva i enlighet med de fyra grundstenarna kan vara svårt.

Toltekerna hävdar att allt i livet är en dröm. Vi har alla våra personliga drömmar. Men vi skapar även gemensamma drömmar. Vi har en familjedröm, en stadsdröm, en gemenskapsdröm. I dessa drömmar ingår samhällets lagar, regeringar och skolor. Vi har aldrig själva haft någon möjlighet att välja vad vi ska tro på heller, eftersom vi föddes i ett samhälle, en kultur, en religion, och vi har ärvt våra föreställningar om livet från tidigare generationer. Drömmarna har skapats av tidigare generationer och barn uppfostras in i drömmen. För att passa in i dessa drömmar var vi blivit tämjda eller domesticerade.

 

 

Precis som djur blir, via belöning och straff. Vi har genom uppfostran och skolgång lärt oss hur vi ska bete oss för att bli accepterade. Vi vet vad som är bra och dåligt, vad som är rätt och fel, och vad som är vackert och fult.  Vi gör bedömningar av allting. Detta ger oss en känsla av trygghet.  

Don Miguel Ruiz

Vi ser inte sanningen eftersom vi tror att dessa drömmar är verkliga. Vi är blinda inför vilka vi egentligen är. Vi har ingen sann uppfattning om verklighetens sanna natur. När vi inte kan leva upp till samhällets krav, tror vi att det är något som är fel på oss själva. Vi är fria, men vi inser det inte. Drömmarna begränsar vår syn på världen. Kärleken i det naturliga tillståndet har ersatts av rädsla.

 

 

Vi måste skapa en ny dröm, hävdar Don Miguel Ruiz. Vi kan göra detta genom att leva enligt fyra helt nya överenskommelser. Följ dem, och du får, ett underbart liv. Du kan skapa, en verklighet, eller dröm, som du har den absoluta kontrollen, över.

Fyra grundstenar för ett bättre liv: De fyra Överenskommelserna.

Den första överenskommelsen: "Var sann i ditt tal."

Genom dina ord skapar du verkligheten. Genom dina ord uttrycker du din egen skaparkraft. Ord har makt. När du kommunicerar och tänker, framkallar du händelser i ditt liv.  Använd inte orden mot dig själv. Om du är elak mot din nästa, skapar du avsky mot dig själv, och skadar alltså dig själv. Kärleken och respekten för dig själv är viktig. Om du älskar dig själv, kommer du i ditt samspel med andra, att ge uttryck för denna kärlek. Skvallra inte heller om andra. Gör alltid det som är rätt. Ord påverkar oss, och barn är mycket känsliga för vad vuxna säger till dem. Ett enda ord kan förändra en människans hela framtid, eftersom ord skapar våra självuppfattningar. Ord skapar verkligheter, drömmar om samhället och om oss själva, och kan användas för att frigöra oss eller sätta oss i mentala fängelser. 

 

 

Den andra överenskommelsen: "Ta ingenting personligt."

Vad som än händer omkring dig ska du inte ta det personligt. Du är inte ansvarig för andras beteenden. Får du kritik från någon annan handlar det egentligen mer om den andre än om dig. Vi lever alla i våra egna drömmar och det som de ser hos dig handlar om verkligheten som de själva har skapat. Eftersom alla människor lever i sina egna drömmar, i sitt eget sinne, beror ingenting som andra gör på dig utan på dem själva. Du får inte heller ta komplimanger personligt. Du måste själv känna till dina styrkor och svagheter. Det som sägs till dig sägs ifrån en personlig livsdröm som du inte delar. Det som irriterar dig hos andra handlar om dina egna projiceringar eller egna komplex. Du ska inte heller ta allt du har i ditt eget sinne personligt, sinnet kan tala till sig själv.

 

Den tredje överenskommelsen: "Gör alltid ditt bästa."

Under alla omständigheter i livet ska du alltid göra ditt allra bästa. Varken mer eller mindre. Det här betyder inte att du alltid måste göra en topprestation. Ditt bästa kan variera och faktorerna som kan påverka ditt allra bästa är hur du mår, vilka uppgifter du har, hur mycket erfarenhet du har, vilken stund det är på dagen och så vidare. Ångra inte tidigare skeenden. Du kan inte gå tillbaka i tiden och förändra det förflutna. Acceptera att du inte kunde göra mer än du gjorde. Lär dig av dina misstag i stället och fortsätt att göra ditt allra bästa.

Den fjärde överenskommelsen: "Ta ingenting för givet"

Vi lever enligt idén att saker sker enligt vissa scheman som redan finns i våra huvuden. Vi gör antaganden i våra relationer och i vardagen och vi skapar historier i våra huvuden utan att vi vet hela sanningen. Vi fyller i information som överensstämmer med dessa antaganden och som bekräftar våra livsdrömmar.

Vi lever vårt liv enligt mönster som vi ständigt upprepar. Allt som sker i våra huvuden kommer att konstruera vår yttre verklighet. Allt som vi tror är sant kommer att få verkliga konsekvenser för våra liv. 

 

 

För att kunna bryta de här mönstren behöver vi släppa taget om våra föreställningar, bedömningar och fördomar. I stället för att helt enkelt tro att vi redan har alla svar, bör vi ställa frågor och vara nyfikna. Då öppnas en ny värld, en värld av tusentals möjligheter som existerar samtidigt och vi kan då välja och vraka. Vi kan skapa vår egen verklighet, bryta mönster, förändra våra liv och förbättra våra relationer.

I våra relationer, skapar vi, genom att ställa frågor en kommunikation som är tydlig och som undanröjer missförstånd. I vardagen kan vi genom att sluta ta allt för givet inse att vi är fria och att vi har möjligheten att skapa vår framtid. Samtidigt frigör vi oss från våra egna mentala fängelser. Glöm det förflutna och tänk inte på framtiden: Lev i stunden.

2012-06-22