Hur du konserverar vilken maträtt som helst - upp till 5 år

KATEGORIER: Livsstil / Guider

Enkelt och billigt. Återanvänd glasburkar med lock, inkokningsmetod i vanlig kastrull eller ugn, hermetisk konservering.

Hur du konserverar vilken maträtt som helst - upp till 5 år

2022-10-06 Mycket mat man köper i affärerna är konserverat mat.

Metoden är oftast så pass enkel att vem som helst klarar det. Det kostar också mindre att konservera den egna maten jämfört med vad man betalar i affären för en burk.

Man kan exempelvis själv laga sina egna maträtter för att sedan konservera dem genom inkokning.

Anledningen till att man bestämmer sig för att man vill konservera maträtter kan bland annat vara att man själv odlar mat, för att man saknar frys och kylskåp, för att man campar mycket eller för att man vill kontrollera kvaliteten av den mat man äter själv.

Ett annat bra tillfälle för att konservera är när man lagat för mycket mat och man vill dela in maträtten i portioner för senare tillfällen, men man tycker inte om att frysa maten. Konserverad mat ger intrycket av att maten är färsk.

Inkokning som konserveringsmetod är bra eftersom man egentligen inte behöver använda några som helst konserveringsmedel. När man inte har någon som helst salt och/eller olja i burken, håller maten inte länge sedan man öppnat burken dock och skall ätas så snabbt som möjligt, inom ett eller två dygn.

Skaffa glasburkar med lock – spara och återanvänd eller köp nya

Det första som du vill göra är att spara alla möjliga glasburkar med lock, eller köpa helt nya sådana. Det finns både enkla och mera krångliga och avancerade varianter man kan köpa men har man möjlighet skall man så klart för att spara både miljön och pengar återanvända alla burkar. De kommer att hermetisk stängas.

Sterilisera glasburkarna

Det är mycket viktigt att glasburkarna är rena och steriliserade. Man kan maskintvätta eller tvätta alla glasburkar man vill använda för hand för att sedan koka alla lockar och burkar. Man kan också koka endast lockarna och stoppa själva burkarna i ugnen på hög temperatur. Låt stå i 15 minuter för då dör alla bakterier.

Laga maträtten som du vill konservera

Du kan nog konservera de flesta maträtter, till exempel cilli con carne, bönor i tomatsås, köttfärssås, tomatsås, soppa, grillat eller ugnsbakat kött.

Det viktiga är att undvika salt med jod. Använd gärna salt utan jod.

Försök dessutom undvika malen svartpeppar. Hel svartpeppar går bra. Lagerblad i lämpliga fall är ett plus liksom lite extra olja samt vitlök som kan ge extra skydd mot bakterier vid långtidskonservering.

Skruva fast locken och koka burkarna i vattenbad

På botten i en stor kastrull kan du lägga en ren kökshandduk eller någonting annat som gör att burkarna när de kokar inte skadas.

Ovanpå handduken läggs alla burkar som du vill koka för konservering beroende på hur många som får plats. Sedan fyller man på vatten runt burkarna. Vattnet skall helst täcka burkarna även om detta inte är strikt nödvändigt.

Koka burkarna under cirka 45 minuter om du konserverat färdiglagad mat eller mjukare råa grönsaker.

TIPS: Om du bara vill spara det som är kvar av din favoriträtt under en vecka eller så räcker det med att du hetter upp maträtten ordentligt för att sedan överföra vad man vill konservera till en mycket ren burk med lock. Man kan sedan också testa när burken svalnat för att se om locket fastnat. Om den lossnar lätt har man misslyckats.

Hur du gör när du konserverar råa livsmedel, grönsaker, kött, etc.

Man kan också stoppa rått kött samt råa grönsaker, i burkarna, till exempel morötter och potatis med salt och olja. Självklart ska man skära köttet och/eller grönsakerna i mindre bitar så att de får plats i burken.

I köttglasburkarna kan man även stoppa ett lagerblad, några klyftor vitlök och några skivor lök. Kött med fett är bra eftersom fetter smälter och skyddar mot bakterier under en lång tidsperiod.

Om du har rått kött i burkarna skall du koka under en längre tid, cirka två timmar.

Det finns även särskilda apparat som kan användas men det är inget som man absolut måste använda.

Vattenbad i ugnen i stället för kastrull

Om du saknar möjlighet helt att koka burkarna i en kastrull men har tillgång till en ugn skall du på en plåt ställa burkarna utan lock och sedan hälla i vatten på själva plåten runt burkarna.

Baka i ugnen i 1 eller 2 timmar på hög temperatur, cirka 200 grader. Sedan skall du använda skyddshandskar för att skruva fast alla (steriliserade) lock medan burkarna och deras innehåll fortfarande mycket varma.

Låt kallna och lagra maten under flera månader och upp till 5 år

I samband med att burkarna kallnar kommer locken också att stängas. Du kan prova dig fram naturligtvis. Sätt etiketter på burkarna och öppna efter en, två, sex, tolv månader, två år, fyra år, etc.

Det viktigaste är hygienen på burkarna så att det inte finns exempelvis diskmedel kvar i burkarna eller matrester utanför burken som leder till att luft tränger in i burkarna sedan man skruvat fast alla lock.

Locken skall också skruvas så bra som möjligt så att det blir så tätt som möjligt.

Lycka till!