Hur du gör ditt liv grönare under 2024

VetenskapNatur & Miljö

2024-01-02 Tips för hur du kan delta i kampen mot klimatförändringar varje dag.

Hur du gör ditt liv grönare 2024

Människor runt om i världen använder traditionellt sitt nya år för att börja förändra sin livsstil.

The People's Climate Vote , en FN-undersökning av den allmänna opinionen om klimatförändringar, visar att medborgare runt om i världen erkänner klimatförändringar som en global nödsituation och är överens om att vi bör göra allt som är nödvändigt i respons till situationen.

Människor anammar gradvis hållbarare livsstilar , men många har svårt att ändra vanor och vet ofta inte var de ska börja.

Så om du vill göra ditt liv grönare 2024, här är några hanterbara billiga förändringar du kan göra.

1. Äta

Vi slänger en miljard ton mat varje år. Matavfall genererar ofta metan, en växthusgas som är potentare än koldioxid .

Men det finns enkla förändringar du kan göra för att äta mer hållbart (och billigare). Dessa inkluderar att äta lokalt och säsongsbetonat, eller äta mindre kött och mer växter, särskilt bönor och grönsaker. Bönor kräver inga kvävegödselmedel (som delvis är framställda av naturgas) tack vare deras förmåga att omvandla kväve från luften till näringsämnen.

Inget kött en dag i veckan skulle kunna vara en bra början. Att äta bearbetat "falska köttsorter" kan vara ett steg mot en mer växtbaserad livsstil, även om de är relativt dyra.

Att planera dina måltider i förväg och se till att du äter dina matrester hjälper dig att minska onödigt slöseri med mat. Och använd en mikrovågsugn för matlagning när detta är möjligt eftersom det är energieffektivare .

Du behöver inte göra allt – välj det som fungerar bäst för dig.

2. Transport

Vi behöver alla transport, vare sig till jobbet, skolan, universitetet eller till affären. Hållbara åkturer är en balansgång.

Att välja aktiva resor – gå eller cykla – är det grönaste alternativet, som håller oss och våra barn friskare samtidigt som de inte producerar några koldioxidutsläpp. Prova att byta ut en eller två bilresor i veckan med aktiva resealternativ om du kan.

I tätorter, där du reser kortare sträckor, är aktiva transporter ofta snabbare och billigare än bilresor. De minskar också trängseln , vilket är en betydande orsak till luftföroreningar.

För längre resor är det mer miljövänligt att resa med tåg eller buss än med bil och flyg. Men du måste ofta planera i förväg för att få de billigaste biljetterna.

3. Energianvändning

Energin vi använder i hemmet blir allt dyrare och är en betydande bidragsgivare till utsläppen av växthusgaser. Att göra små förändringar i vår dagliga energianvändning kan göra stor skillnad, både för våra räkningar och hushållens utsläpp.

De flesta av dessa ändringar är enkla och bekväma. Släck ljuset när du lämnar ett rum. Laga mat med locket på kastrullen. Sänk din hemtermostat med 1°C. Tvätta kläder och porslin vid kallare temperaturer. Ta kortare duschar. Koppla bort hushållsmaskiner som när de inte används och laddare när enheterna är fulladdade. Och byt ut trasiga halogenlampor mot effektivare LED-versioner.

Att använda en smart mätare (om du har en) för att övervaka din energianvändning kan hjälpa dig att göra dessa ändringar.

4. Kläder

Vi människor älskar att köpa nya kläder. Men "fast fashion" har en häpnadsväckande hög miljömässig och social kostnad . Modeindustrin genererar över 92 miljoner ton avfall varje år, varav det mesta förbränns, skickas till deponi eller exporteras till utvecklingsländer.

Det finns många sätt att vara både moderiktig och hållbar. Börja med att organisera din garderob så att du vet vad du äger för kläder innan du börjar handla och se till att allt du köper kommer att gå ihop med det.

Släng inte bort trasiga plagg – det finns massor av YouTube-videor som hjälper dig att reparera kläder och accessoarer. Du kan till och med göra dina kläder personligare med hjälp av reparationsmetoder som Sashiko-sömmar , vilket gör reparationen till en synlig del av dina kläder.

Att köpa begagnat kommer att spara dig pengar, och de sociala och miljömässiga fördelarna med välgörenhetsdetaljhandel är allmänt erkända . Du kan också byta kläder du inte längre vill ha med vänner och familj eller i bytesbutiker.

Alternativt kan du köpa färre kläder av högre kvalitet. Dessa är vanligtvis mer hållbara och håller längre.

5. Avfallshantering

Vi genererar över 2 miljarder ton avfall över hela världen varje år. Denna siffra förväntas öka med 70 % till 2050. Det finns många små förändringar vi kan göra för att minska mängden sopor.

Att skriva en inköpslista kan minska överköp och impulsköp. Ta med dig återanvändbara påsar när du handlar. Och shoppa produkter utan förpackning. Det finns massor av ställen att köpa mat utan överflödiga förpackningar som noll-avfallsbutiker där kunderna uppmuntras att använda behållare hemifrån.

Se till att du vet vad du kan återvinna lokalt och följ råden som ges. Att minska avfallet sparar värdefulla resurser samt minskar föroreningar och dina veckoutgifter.

Genom att göra små förändringar i vår livsstil kan vi tillsammans gå mot en mer hållbar framtid.

 

Ian Williams , professor i tillämpad miljövetenskap, University of Southampton och Alice Brock , doktorand i miljövetenskap, University of Southampton.

Den här artikeln är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens. Artikeln har översatts från engelska. Läs originalartikeln.