Hundens immunförsvar: Hur kost kan spela en roll

Natur & Miljö Datum: 2023-09-12

2024-04-17 Kan en förändring i kosten stärka din hunds immunförsvar? Svaret är inte enkelt, men rätt kost kan ge viss hjälp.

Hundens immunförsvar: Hur kost kan spela en roll

Bild: Depositphotos

En balanserad kost är avgörande för ett starkt immunförsvar, men det är lätt att gå vilse i djungeln av kosttillskott som utlovar mirakel. Cornell universiteten har gett ut en expertartikel som delvis svarar på sådana frågor.

- Näringsämnen är avgörande för optimal immunfunktion, säger Dr. John Loftus , veterinär, expert på djurs kost samt biträdande professor i veterinär medicin . - Men de flesta foder för sällskapsdjur innehåller redan tillräckligt med näringsämnen för normal immunfunktion.

I vissa fall kan kosttillskott vara till hjälp, men det är viktigt att rådfråga en veterinär innan du ger din hund något extra. Vissa näringsämnen, som vitamin D, kan vara skadliga i för höga doser.

Vilka hundar kan dra nytta av kosttillskott?

Kosttillskott bör inte ges till hundar i förebyggande syfte, eftersom hundmat normalt sett redan innehåller tillräckligt med näringsämnen. Hundarna vars immunförsvar man medvetet bör förstärka (med en veterinärs godkännande) är:

- Valpar med en tuff start i livet.

- Äldre hundar med kroniska sjukdomar.

- Hundar som tillfälligt är sjuka, till exempel med diarré.

- Hundar med cancer.

Mag-tarmkanalens betydelse: Probiotika och omega-3-fettsyror

Mag-tarmkanalen (GI) spelar en viktig roll för immunförsvaret, menar Dr. Loftus. Den fungerar som en barriär mot skadliga bakterier. Probiotika kan stärka denna barriär och ge viss immunförstärkning. De kan vara till hjälp vid tillfällig diarré, stress eller under kemoterapi.

Välj probiotika avsedda för hundar. Mänskliga probiotika innehåller inte rätt bakteriekulturer. De flesta veterinärer rekommenderar produkter med flera olika bakteriestammar.

- Omega-3-fettsyror kan också vara till hjälp för hundar med försvagat immunförsvar. Fiskoljor är en vanlig källa, men se till att välja en produkt utan tungmetaller. Följ doseringsanvisningarna noggrant, för mycket kan ge lös avföring.

Hur man ger sin hund bästa möjliga immunförsvar

Om du läser denna artikel för att du så gärna vill ha en frisk hund, kan man rådfråga en veterinär samt följa några allmänna riktlinjer.

Man kan alltid börja med att ge hundarna en balanserad och komplett kost. Om du lagar mat till din hund, konsultera en djurnutritionist för att skapa en kost med alla nödvändiga näringsämnen.

Hundar med försvagat immunförsvar bör inte äta rå kost. Rå kost kan innehålla farliga bakterier.

Om hundarna oftast får hundmat att äta, kan man lägga till 10% extra färskfoder. Anledningen till 10% regeln är att mer än så, kan förstöra näringsbalansen för hunden.

Färskfoder som stärker immunförsvaret är röd paprika, bär (jordgubbar, blåbär), spenat, morötter och grönkål.

Om du tror att din hund behöver immunstöd utöver detta, kontakta din veterinär. Tänk på att många kosttillskott saknar vetenskapligt stöd.