Mat och hälsa

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Stenålderskost förbättrar hälsan för typ 2-diabetiker och hjälper dig att gå ner i vikt

Så kallad paleotisk kost har flera fördelar enligt ny studie.

Växtpulver i processat kött kan minska hälsoriskerna

2021-08-14 En ny studie visar att stenålderskost också kallad paleolitisk kost minskar nivån på triglycerider i blodet hos typ 2-diabetiker.  

I normala fall förbättras sådana värden när kroppsvikten minskar, något som denna diet också leder till.

Studien visar dock att förbättring av värdena äger rum utan samband till viktminskningen.

Stenålderskosten liknar den som folk under äldre stenåldern år. Den bestod av ”grönsaker, frukt, magert kött, fisk, nötter och ägg”. Inga kryddor såsom salt och peppar fanns.

Människor som idag äter samma diet såsom ursprungsbefolkningen på Kitava och Grönland, har låg förekomst av hjärtkärlsjukdom.

I studien ingick personer med typ 2 diabetes. Alla försökspersoner hade gått ner i vikt 12 veckor senare. Man kunde även konstatera minskade nivåer när det gäller blodsocker, blodtryck och triglycerider.

Studien kunde dessutom konstatera att minskningen av blodsockret och blodtrycket mest hade att göra med viktminskningen. Minskningen av triglycerider var dock störst hos de som höll sig mest till den paleolitiska kosten och inte hos de som hade gått mest ner i vikt.

”Förmodligen hänger de sänkta nivåerna samman med att den paleolitiska kosten har mycket omättade fetter från exempelvis nötter, oljor och fisk samt magert kött, medan dieten inte innehåller mejeriprodukter med mättat fett, säger Julia Otten.”

”Höga triglycerider är en riskfaktor för att utveckla ateroskleros, det som kallas åderförkalkning, och hjärtkärlsjukdom.”

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften MDPI Nutrients.


Källa:

Umeå Universitet, Stenålderskost minskade vissa blodfetter oberoende av kroppsvikt

Rekommenderad läsning

Viktminskningsmetoder: Stenåldersmat - Paleolitisk kost