En timmes extra sömn leder till en signifikant kaloriunderskott hos överviktiga

Hälsa / Mat och hälsa / Artikel

Minskad aptit hos personer som sov längre.

 

2022-02-09 Det finns ett samband mellan dålig eller otillräcklig sömn och risk för övervikt och metabola sjukdomar visar allt fler studier.

En grupp forskare ville se vad som händer när överviktiga sover fler timmar.

Resultatet var häpnadsväckande. Försökspersonerna som sov mer åt färre antal kalorier under en tvåveckorsperiod.

Växtpulver i processat kött kan minska hälsoriskerna

Studien bestod av 80 vuxna deltagare. De var alla överviktiga och brukade sova ganska lite, mindre än 6,5 timmar varje natt.

Försökspersonerna deltog i en fyra veckor lång studie. De första två veckorna användes för att samla information om sömnvanor och daglig kaloriintag.

De andra två veckorna studerade vad som händer när överviktiga sov fler timmar varje natt.

Vissa deltagare fick råd om hur de kunde sova längre vilket förlängde nattsömnen med cirka 1,2 timmar. Övriga deltagare fick fungera som kontrollgrupp.

Sömn och vaka spårades med hjälp av bärbara enheter. I övrigt fick deltagarna fortsätta deras vanliga livsstilar och dieter. Deltagarna fick äta vad de ville och det fanns inga matloggar.

Istället använder forskarna en annan metod för att räkna kaloriintag, den så kallade "dubbelmärkt vatten"-metoden. Deltagarna behövde räkna kalorier själva.

Den extra sömnen, i genomsnitt 1,2 timmar per natt och person, ledde till minskat kaloriintag. Vissa deltagare åt minus 500 kalorier varje dag, men genomsnittet blev 270 kalorier.

Forskarna vet inte varför mer sömn leder till minskat kaloriintag. De tror att det har att göra med hur aptitreglerande hormoner och belöningscentra i hjärnan påverkas av för lite sömn.

Forskarna tror att bättre sömn kan hjälpa överviktiga att över tid reglera aptit och gå ner i vikt.

Studien publicerades i tidskriften JAMA Internal Medicine .

Källa: University of Wisconsin-Madison